Znižovanie energetickej náročnosti podniku zn. ROZUMNE!

Majitelia a manažéri podnikov radi počujú odpovede na otázky, ako a kde ušetriť. Aj napriek tomu, že výrazné škrtanie rozpočtov jednotlivých oddelení kvôli kríze máme za sebou, optimalizovanie nákladov na prevádzku a chod firiem pokračuje ďalej. V podnikových kultúrach sa čoraz častejšie stretávame so spoločenskou zodpovednosťou, ktorá už nie je výsadou len veľkých spoločností, ale s jej implementáciou začali i malí a strední podnikatelia. Jej súčasťou je tiež environmentálny aspekt podnikania, s ktorým sa v posledných rokoch stotožňujú i štátne a medzinárodné inštitúcie. V tejto oblasti je primárnym cieľom efektívne podnikanie s čo najmenším dosahom na životné prostredie. Tieto ciele sú naozaj dosiahnuteľné a navyše vám môžu priniesť viditeľnú úsporu.

Svietite efektívne?

V prvom kroku je potrebné špecifikovať miesta, ktoré môžu priniesť firme energetickú úsporu, čo v konečnom dôsledku znamená i zníženie nákladovej časti rozpočtu. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, osvetlenie kancelárskych a výrobných priestorov, výrobných hál či skladov tvorí podstatnú časť vašej ročnej spotreby. Napríklad výmenou starých a normám už nevyhovujúcich svietidiel a svetelných zdrojov za najmodernejšiu LED technológiu dosiahnete zníženie spotreby na osvetlení pokojne až do 70 %. Nie je totiž žiadnou výnimkou, ale skôr pravidlom, že niektoré osvetlenie nedosahuje ani intenzitu stanovenú príslušnou normou. V prípade správne zvoleného a efektívneho riešenia zabezpečíte zamestnancom pohodlné pracovné prostredie v kvalitne osvetlených priestoroch a zároveň znížite energetickú náročnosť budovy, v ktorej podnikáte. Predpokladom pre úspešné naplnenie tohto cieľa je komplexné posúdenie spotreby energie na osvetlení.

Ruka v ruke so slnkom

Ďalším šikovným riešením, ako optimalizovať energetickú náročnosť, je využitie samotného potenciálu vašej budovy. Zabudnite na investovanie voľných finančných prostriedkov do bankových produktov, ktoré ponúkajú minimálne zhodnotenie a neistú budúcnosť. Jedinou istotou je, že tak ako dnes, i zajtra nastane východ slnka. A práve slnko ponúka jednoduché riešenie, ako získať časť energie na prevádzku vašej firmy a znížiť tak celkové náklady. Inštaláciou fotovoltického systému, ktorej predchádza komplexná analýza odberu a spotreby energie, dokážete dosiahnuť úsporu až do 2 000 € ročne. Pri systéme s výkonom 10 kW sa investícia vráti približne o 7 rokov, pričom životnosť technológie v súčasnosti dosahuje 25 rokov. Za ďalších 18 rokov tak vaša strecha ušetrí tisíce eur a takéto zhodnotenie investície vám neponúkne ani ten najlepší bankový dom či investičný fond. V prípade záujmu existuje možnosť pripojiť solárne panely k bojleru, pomocou ktorého môžete vo vašej firme zohrievať vodu na prednastavenú teplotu. Po nahriatí vody máte možnosť opäť využiť vyrobenú energiu zo solárnych panelov pre vlastnú spotrebu.

A čo okolie firmy?

Okrem interiéru firmy si dnes majitelia a manažéri potrpia na dobre vyzerajúce okolie podniku. Veď ako sa hovorí, prvý dojem je najdôležitejší. Spoločné priestory pred budovou a parkoviská si zaslúžia rovnako kvalitné a funkčné osvetlenie. V tomto prípade pouvažujte nad solárnymi lampami, ktoré sa počas dňa dobíjajú a večer plnia svoju úlohu – svietia. Pomocou solárnych panelov je energia získaná zo slnka uskladnená v batériách a následne využitá počas nočných hodín na osvetlenie. Náklady na prevádzku tohto riešenia sú nulové. Výhodou je tiež nulová tvorba emisií a minimálne výkopové práce, pretože k solárnej lampe netreba inštalovať žiadne elektrické káble.
O svoj pekne upravený dvor teda určite neprídete.

Poznať energetickú náročnosť priestorov, v ktorých podnikáte a pracujete, prináša niekoľko výhod. Okrem presných čísel o spotrebe energií dostávate do rúk manuál, ktorý presne definuje miesta, v ktorých môžete ušetriť tisícky eur ročne. Ich správnym alokovaním napríklad do ľudských zdrojov získate priestor na ďalší rozvoj vašej spoločnosti. V prípade otázok sme pripravení poskytnúť nielen odborné poradenstvo, ale aj realizáciu a implementáciu opatrení, ktoré vášmu biznisu prinesú úsporu na správnom mieste.

Autor: Dominik Illek, marketing a PR
IMAO electric, s.r.o.