ČSOB Finančná skupina zvýšila svoj podiel na finančnom trhu, keď prostredníctvom dcérskej spoločnosti ČSOB Leasing nadobudla 100 % podiel v spoločnosti VB Leasing SK.

ČSOB Leasing je jednou z najvýznamnejších a najsilnejších lízingových spoločností na Slovensku. Je dlhodobým a stabilným lídrom vo svojom segmente, ktorý počas svojho viac ako 19 ročného pôsobenia obslúžil viac ako 150 000 zákazníkov.

ČSOB Leasing je dlhodobou jednotkou na slovenskom lízingovom trhu. V lete tohto roku ste odkúpili 100 % obchodný podiel VB Leasing SK, ktorý bol sedmičkou na trhu. Aké boli dôvody tejto kúpy?

VB Leasing SK sme vždy považovali za relevantného hráča na slovenskom lízingovom trhu s približne 6 % trhovým podielom. Dôvody pre tento krok boli jednoznačne obchodné. Posilniť pozíciu v cieľovom B2B segmente a zvýšiť tak náš trhový podiel. Nemenej dôležitý bol aj fakt, že obe spoločnosti majú podobný obchodný model, približne rovnaké regionálne pôsobenie.

Aké máte očakávania a kde sa vidíte v horizonte najbližších rokov?

ČSOB Leasing oslávi na budúci rok 20 rokov svojho pôsobenia na slovenskom trhu. Za tie roky sme sa vypracovali na lídra lízingového trhu. Čo sa týka jednotlivých komodít, sme 11. krát po sebe jednotkou vo financovaní ťahačov, prívesov a návesov, 9. krát po sebe jednotka vo financovaní strojov, zariadení a technológií. Vo financovaní osobných áut sme trhovou dvojkou. Od spojenia s VB Leasing SK očakávame posilnenie vedúcej trhovej pozície ČSOB Leasingu v nákladných autách a rast trhového podielu v osobných a úžitkových autách smerom k nášmu celkovému trhovému podielu. V neposlednom rade aj posilnenie finančnej skupiny ČSOB a nárast klientskej základne v cieľovom B2B segmente.

Aké kroky ste už urobili a čo Vás ešte čaká v najbližšej dobe?

Vzhľadom na to, že k úplnému spojeniu spoločností dôjde až k 31. 12. 2016, proces spájania je rozdelený do niekoľkých fáz. Musím však povedať, že celý proces akvizície bol vopred veľmi dobre naplánovaný a hoci sa realizoval v letnom dovolenkovom období, darí sa nám naše plány napĺňať. Rozhodli sme sa v prvom kroku zamerať na obchod a obchodné procesy s ním súvisiace a v nasledujúcom kroku na podporné procesy.

Plánujete nejaké zmeny v portfóliu produktov a služieb? Čo iné prinesiete súčasným zákazníkom VB Leasing SK?

Dovolím si povedať, že sme jedna z najprogresívnejších a najinovatívnejších lízingových spoločností na slovenskom trhu. Všetci naši zákazníci majú možnosť využívať online zákaznícky portál, kde nájdu všetko o svojom lízingu – informácie o zmluvách, splátkové kalendáre, prehľad platieb, nedoplatkov a preplatkov, ďalej cez tento portál môžu nahlasovať a sledovať riešenie svojich poistných udalostí a zadávať požiadavky. Tento

portál prináša značný komfort do komunikácie zákazníka s lízingovou spoločnosťou a do budúcnosti plánujeme ďalšie rozširovanie jeho funkcií a možností s cieľom ešte viac zjednodušiť a zefektívniť vzájomnú komunikáciu.

V našej ponuke sa nachádza aj čoraz populárnejší operatívny lízing so službami. S touto službou máte vozidlo k dispozícii pri 0 % akontácii a so širokým výberom doplnkových služieb. Taktiež zákazníkom VB Leasing SK ponúkame aj lízing nehnuteľností.

Jednou z našich strategických iniciatív je napr. aj bezpapierová firma, v rámci ktorej pracujeme na projektoch, akými sú elektronická dokumentácia, fakturácia, úhrada, čo určite tiež urýchli a zefektívni komunikáciu nielen

so zákazníkmi, ale aj obchodnými partnermi. Naši obchodníci a spolupracujúci predajcovia sú už dnes schopní

vypracovať ponuku v teréne prostredníctvom tabletu, máme garantované lehoty na schválenie a v ideálnom

prípade môže zákazník odísť do pol hodiny z predajne s podpísanou zmluvou a autom vrátane poistenia. Pracujeme s našimi zákazníkmi a neustále sa snažíme zlepšovať servis pre nich. Zároveň sme si dali vypracovať nezávislý prieskum spokojnosti zákazníkov s našimi službami, ktorý ukázal, že až 97 % zákazníkov je s nami spokojných a viac ako tri štvrtiny z nich by odporučilo naše služby ďalej. Verím preto, že aj súčasní zákazníci VB Leasingu SK ocenia servis, ktorý im ponúkame.

Aké zmeny čakajú súčasných zákazníkov VB Leasing SK?

V princípe žiadne. Zmluvné podmienky zostávajú zachované po celú dobu trvania lízingovej zmluvy. Došlo k zmenám v podobe presunu pobočiek v regiónoch, pretože obe spoločnosti disponujú 10 pobočkami, z ktorých 8 sa nachádzalo v rovnakých mestách. O všetkom však zákazníkov písomne informujeme.

Spomenuli ste spolupracujúcich predajcov. S ktorými značkami v súčasnosti spolupracujete?

Myslím, že sa môžeme pochváliť úspešnou a veľmi dobre nastavenou spoluprácou s importérmi a predajcami významných a na slovenskom trhu obľúbených autoznačiek ako Hyundai, OPEL, Mitsubishi, Suzuki a najnovšie aj Volvo. V tomto roku sme značne zdokonalili spoluprácu s tradičnými značkami motoriek ako Kawasaki a Harley Davidson, čo sa už prejavilo v náraste záujmu o lízing motoriek o viac ako 17 %. Nemenej dôležitá je pre nás aj komodita nákladných áut a príslušenstva, kde úzko spolupracujeme so značkou Iveco, v oblasti agrotechniky zase zo značkou Zetor. VB Leasing SK má vo svojom portfóliu spolupracujúce značky Subaru a Yamaha, v súčasnosti riešime podmienky spolupráce s ČSOB Leasingom.

Ing. Richard Daubner, generálny riaditeľ
a predseda predstavenstva ČSOB Leasing, a. s.
www.csobleasing.sk