Vzdelávanie na jednom mieste

Kvalitní ľudia sú kľúčom k úspechu – tento fakt si už úspešní manažéri uvedomujú. Vďaka tomu sa pri využívaní personálnych informačných systémov (PIS) v jednotlivých organizáciách popri mzdách, výkazoch a štatistikách pozornosť sústreďuje aj na oblasti, pri ktorých sa ľudský faktor dosiaľ považoval za nenahraditeľný. Jedným z príkladov je využitie pri rozvoji a vzdelávaní či manažmente talentov.

„Personálne softvéry už nie sú len vylepšeným excelovským programom na výpočet miezd a odvodov. Najvýznamnejšie programy od minulého roka obsahujú aj nové funkcie na výber a administráciu vzdelávania zamestnancov. Ich dodávateľmi sú spoločnosti HOUR, Autocont, Softip, Vema, SAP a Elanor. Vďaka nim môžu nielen personalisti, ale aj ostatní zamestnanci pracovať s množinou vzdelávacích aktivít zostavenou podľa presne špecifikovaných kritérií doslova po pár kliknutiach,“ povedal Peter Trgala, riaditeľ spoločnosti Education, ktorá je vďaka databáze niekoľkých tisícov kurzov, štúdií a konferencií vyhľadávaným partnerom personalistov a manažérov zodpovedných za ďalší rozvoj.

Pridaná hodnota využívania PIS s integrovanou ponukou kurzov, štúdií a konferencií vrátane kongresových zariadení z portálu Education.sk spočíva v rýchlom prístupe k prehľadnej a každodenne aktualizovanej databáze. Ako potvrdila Edita Volentierová, Training & Development Specialist zo spoločnosti Kongberg Automotive, medzi výhody obojstranne prospešného spojenia patrí, že sú všetky vzdelávacie aktivity sústredené na jednom portáli. „Pre mňa to znamená úsporu času a komplexnejší prehľad,“ uviedla.

Prepojenie PIS s databázami vzdelávacích aktivít umožňuje aj vytvorenie plánov na vzdelávanie a poskytuje prehľad o situácii na trhu. Ponuka je komplexná, pretože väčšina významných vzdelávacích a poradenských spoločností inzeruje na Education.sk. „Personálny šéf nemusí prehľadávať celú databázu, ale pomocou filtra vyberie ponuky, ktoré zodpovedajú zadaniu. Všetky kurzy sú detailne opísané – okrem cieľovej skupiny, obsahu, termínu a ceny obsahujú aj kontakt na poskytovateľa. Jedným kliknutím si možno vyžiadať bližšie informácie alebo danú aktivitu objednať. S vybranými kurzami alebo ponukou od schválených dodávateľov môžu personálni manažéri pracovať tak, ako sú zvyknutí – môžu ich uložiť do evidencie vzdelávacích aktivít alebo k nim priradiť zamestnancov, ktorí sa na nich zúčastnia,“ doplnil Peter Trgala.

K bezplatným službám pre personalistov patrí možnosť zadať dopyt na plánovaný kurz, novinkou je vytvorenie agenta na sledovanie aktivít, ktoré danú firmu zaujímajú. Vzhľadom na pôsobenie spoločnosti Education aj za hranicami Slovenska možno okrem nášho trhu sledovať a vyberať aj kurzy organizované v Českej republike. Obsahová i geografická šírka ponuky je to, čo užívatelia oceňujú. „Na jednom mieste nájdeme viac ponúk od rôznych dodávateľov, a tým máme možnosť porovnania a väčšieho výberu či už termínov, alebo obsahu vzdelávacích aktivít,“ spresnila Edita Volentierová.

Ako dodala, vo vrábeľskom Kongbergu plánujú využívanie PIS prepojeného s portálom education.sk rozšíriť z personálneho oddelenia aj pre ostatných zamestnancov. Pre nich je dôležité najmä aktívne zapojenie do vlastného kariérneho rastu a fakt, že sa môžu angažovať pri dosahovaní konkrétnych firemných cieľov. Výhody pre vzdelávacie spoločnosti prezentujúce sa v databáze azda ani netreba zdôrazňovať. Veď dnes už každý kvalitný manažér vie,
že efektívne a účinné je ukázať sa pred potenciálnymi zákazníkmi tam, kam chodia služby, ktoré plánujú objednať, hľadať.