Čo je podstatou networkingu?

Networking je sieťovanie ľudí s rovnakým zmýšľaním. Existujú rôzne kluby a organizácie, ktoré združujú ľudí s rovnakými záujmami, napríklad drobnochovatelia, záhradkári, dôchodcovia a podobne. Ak však hovoríme o biznis networkingu, pri tomto sieťovaní je základným zámerom generovanie nových obchodných príležitostí.

Pre koho je biznis networking určený?

Biznis networking je vhodný pre každého, kto má záujem získať nové kontakty pre svoje obchodné aktivity.

Ako prebieha networkingové podujatie?

V prípade žilinského networkingu ide o riadený networking, ktorý má isté pravidlá. A práve tieto pravidlá uľahčujú sebaprezentáciu najmä začiatočníkom v oblasti networkingu. Každý účastník má k dispozícii 1 minútu na predstavenie sa. Nasledujú 8-minútové individuálne stretnutia účastníkov. Počas individuálnych stretnutí účastníci dokážu identifikovať zaujímavé kontakty, ktoré môžu neskôr rozvíjať.

Sú podľa Vás na Slovensku malí a strední podnikatelia natoľko otvorení, aby networking prijali ako nový spôsob propagácie? Nie sú voči tomu ešte trochu skeptickí? Predsa len, málo ľudí pozná výraz B2B.

Momentálne žijeme dobu, v ktorej už mnohé zabehnuté obchodné kanály nefungujú a práve rozvíjanie osobných kontaktov je veľmi aktuálne. Myslím, že každý podnikateľ si to uvedomuje a považuje to za výborný nástroj, ktorý mu môže pomôcť ku konkurenčnej výhode. Za posledné 3 roky sme zorganizovali 6 kôl, vždy jarné a jesenné. Podujatie sa teší veľkej obľube.

Ako by ste teda tým podnikateľom argumentovali, ako ich presvedčili, aby prišli? Čo tým podnikateľ získa pre svoj biznis?

Každé individuálne vyhľadávanie partnerov a následné dohodnutie stretnutia stojí nejaký čas. Tiež každá schôdzka predstavuje istý náklad, časový aj finančný. Na biznis networkingu sa na jednom mieste stretne 50 podnikateľov, ktorí majú záujem o nadväzovanie nových pracovných kontaktov. Teda každý účastník jednoznačne ušetrí a v koncentrovanej forme získa množstvo nových kontaktov. To všetko v príjemnom prostredí a pod dohľadom profesionálov, ktorí sa networkingu venujú viac ako 10 rokov.

Jarné kolo žilinského biznis networkingu sa uskutoční už 26. apríla 2016 v priestoroch Holiday Inn Žilina. Vítaní sú nielen podnikatelia, ale aj zástupcovia firiem z celého Slovenska. Registrácia už prebieha na www.podnikanie-zenyzilina.sk.

Autor: Mirka Tvarog Michalková