Na prilákanie a udržanie kvalitných zamestnancov dnes nestačí len dobrý plat. Aj na Slovensku je stále viac firiem, ktoré objavili prínos tzv. zdravých benefitov.

Firmy, ktoré robia niečo pre zdravie svojich zamestnancov, získajú hneď dve výhody: ekonomickú (zamestnanci sú menej chorí a ich výkon pre firmu zostáva vysoký) a vzťahovú (zamestnanec s dobrým work-life balance je v práci dlhodobo spokojný). Ak pre svojich zamestnancov robíte viac v oblasti zdravia, môžete získať titul Zdravá firma roka v súťaži, ktorú každoročne organizuje Union zdravotná poisťovňa.

Podiel zdravých benefitov vo firmách rastie

Do 6. ročníka súťaže sa môžete prihlásiť do 31. decembra 2015. Stačí vyplniť online formulár na www.zdravsieslovensko.sk a ste v hre o titul aj benefity od Union zdravotnej poisťovne. „Starať sa o zdravie človeka aj jeho duševnú pohodu je pre celú spoločnosť kľúčové. Firmy, ktoré sa zaujímajú o zdravie svojich zamestnancov, sa svojou aktivitou hlásia k tejto vízii. Náš prístup v Union zdravotnej poisťovni je postavený na transparentnom podnikaní a komunikácii. Sme presvedčení, že zdravie každého človeka má vplyv na chod firmy aj ekonomickú situáciu celej krajiny. Je kľúčové, aby sme na Slovensku dosiahli predĺženie zdravých rokov života aspoň na úroveň priemeru OECD. Aktivity Union zdravotnej poisťovne vrátane tejto súťaže sú naším príspevkom k tomuto cieľu,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Union poisťovne a Union zdravotnej poisťovne Michal Špaňár.

Predchádzajúcich päť ročníkov súťaže Zdravá firma roka potvrdilo, že prístup firiem k benefitom sa za posledných 5 rokov výrazne zmenil. Kým v roku 2010 slúžili benefity ako nefinančná odmena, dnes si firmy uvedomujú zodpovednosť za zdravie zamestnancov a investujú do ich zdravého životného štýlu. Absolútna väčšina firiem v súťaži venuje pozornosť ergonómii (nastaviteľné stoly a stoličky pre správne sedenie) a chráni kolegov pred ochorením (napr. dňami voľna na liečenie). Firmy, ktoré sa zaujímajú o zdravie svojich ľudí, investujú najčastejšie do piatich oblastí zdravých benefitov: zdravotná starostlivosť (vrátane redukcie stresu a vyváženia práce a voľného času), strava, šport, ergonómia prostredia a práca s komunitou.

Zhoršené zdravie ovplyvňuje kvalitu práce

V 6. ročníku sa môžete o titul Zdravá firma roka uchádzať v troch kategóriách: výrobné firmy, nevýrobné firmy a v novej kategórii pre malé firmy. „Samostatnou kategóriou sa snažíme povzbudiť malé firmy, aby sa nebáli pochváliť svojimi aktivitami. Sme presvedčení, že podpora zdravia zamestnancov nie je vecou veľkosti a rozpočtu firmy, ale prístupu a úprimného záujmu o ich zdravý životný štýl,“ hovorí Pavol Chovan, riaditeľ úseku získavania klientov Union zdravotnej poisťovne, a. s.

Do súťaže sa môže prihlásiť každá firma cez online registračný formulár na webe. Viac informácií o súťaži Zdravá firma roka nájdete na www.zdravsieslovensko.sk.

Výhercovia piateho ročníka súťaže Zdravá firma roka v kategórii nevýrobné firmy – zľava: Nora Čechmánková, Union ZP, Jana Štubňová, HR Advisor, DuPont Financial Services Centre Bratislava, Erika Koklesová, riaditeľka ľudských zdrojov Lenovo Slovakia, s.r.o., Monika Reinerová, manažérka personálnej správy, Slovak Telekom, a.s., Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, a. s. Výhercovia piateho ročníka súťaže Zdravá firma roka v kategórii výrobné firmy – zľava: Nora Čechmánková, Union ZP, Martin Buršák, riaditeľ závodu Syráreň Bel Slovensko, a. s., Katarína Turanová, HR manager Partizánske Building Components - SK s.r.o., Iveta Ondrušová, riaditeľka ľudských zdrojov, IKEA Industry Slovakia s.r.o. odštepný závod Jasná, Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, a. s.