Ak sa rozhodnete pracovať u takéhoto zamestnávateľa, je zaujímavé si zvážiť, či je pre vás výhodnejšia živnosť alebo priamo založenie vlastnej s. r. o. Pre zamestnávateľa je to jedno, neplatí za vás žiadne odvody a nemá ani žiadne iné povinnosti, ak budete pracovať ako SZČO alebo s. r. o.

Zároveň aj veľa existujúcich živnostníkov rozmýšľa o prechode na právnickú osobu. Narastajúce odvodové zaťaženie a pribúdanie povinností núti živnostníkov hľadať iné možnosti, ako si zarábať na živobytie. Urobiť konečné rozhodnutie však nie je ľahké. Treba si vždy zvážiť všetky pre a proti vzhľadom na svoje individuálne potreby.

Od 1. júla 2013 pribudne živnostníkom, novinárom na voľnej nohe i umelcom ďalšia povinnosť. Každý z nich, ktorý nezamestnáva iné fyzické osoby, si musí zabezpečiť posudzovanie svojej zdravotnej spôsobilosti na prácu, ktorú vykonáva. Bude  si musieť dať vypracovať hodnotenie zdravotného rizika a kategorizáciu svojej práce z hľadiska zdravotných rizík u poskytovateľa pracovnej zdravotnej služby alebo u špecializovaného zdravotníckeho pracovníka.

 V nasledujúcej tabuľke je pre rýchle porovnanie zhrnutie základných skutočností o s. r. o. a živnosti, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere vhodnej formy podnikania.

S. R. O. verzus ŽIVNOSŤ

 

S. R. O.

ŽIVNOSŤ

Čas založenia

cca 14 kalendárnych dní

cca 7 kalendárnych dní

Cena založenia

Od 265 €; nezávislé od počtu voľných predmetov   podnikania

Okolo 100 € podľa počtu predmetov podnikania

Ručenie za záväzky

Za záväzky spoločnosti ručia spoločníci len do   výšky nesplatenej časti svojich vkladov, pri úplnom splatení neručia   vôbec;

spoločnosť ručí celým svojím majetkom.

SZČO ručí za   záväzky celým svojím osobným majetkom, ako aj bezpodielovým   spoluvlastníctvom manželov, pričom nemusí byť ani zahrnutý do podnikania.

Daňové hľadisko

Daňová povinnosť sa vypočítava zo skutočného zisku,   neexistuje nezdaniteľná čiastka základu dane.

Možnosť uplatnenia nezdaniteľnej čiastky základu   dane:

a) vo výške 3 735,93 € ročne,

b) paušálne vo výške 40 % zo svojich zdaniteľných   príjmov, avšak max. do výšky 420 € mesačne,

c) preukázateľnými daňovými výdavkami na základe   vedenia účtovníctva.

Daň z príjmu

Jednotná sadzba dane 23 %

Do výšky príjmu 34 401,74 € ročne je sadzba dane 19   %,  nad daný príjem 25 %.

Odvodové hľadisko

Pokiaľ konateľ spoločnosti nie je v zamestnaneckom   vzťahu a nepoberá odmenu konateľa, má povinnosť platiť len odvod do   zdravotnej poisťovne 55,02 €, do Sociálnej poisťovne neplatí nič.

SZČO platí odvody do poisťovní podľa dosiahnutého   príjmu za predchádzajúci rok:

a) do zdravotnej od 55,02 € do 550,20   €,

b) do Sociálnej od 0 € do 1 302,79 €   (ak mal príjem, nie zisk, za predchádzajúci rok aspoň 4 716 €, má   povinnosť platiť do Soc. poisťovne min. 130,27 €).

Účtovné hľadisko

Vedie vždy podvojné účtovníctvo.

Ak SZČO nie je zapísaná v obchodnom registri, môže   viesť jednoduché účtovníctvo.

Imidž

Firma je vnímaná ako profesionálnejšia a   dôveryhodnejšia forma podnikania ako SZČO. Považuje sa za kapitálovo   silnejšiu a podnikateľsky skúsenejšiu aj napriek obmedzenému ručeniu.

SZČO pôsobí menej profesionálne a  dôveryhodnejšie.

Životnosť

Dá sa použiť aj na jednorazový obchod, a potom   zlikvidovať, predať alebo zrušiť. Definitívne sa zbaviť histórie podnikania,   čím končia aj všetky záväzky subjektu z podnikania.

Ukončením živnosti zostáva fyzická osoba naďalej v   riziku. Zodpovedá za všetky nevysporiadané záväzky, ktoré vznikli počas jej   podnikania.

Zánik

Smrťou spoločníka s. r. o. nezaniká, obchodný podiel   sa dedí.

Smrťou SZČO zaniká povolenie podnikať, nástupca si   musí vybaviť vlastné živnostenské oprávnenie.

 ZISK

Medzi hlavné výhody s. r. o. voči živnosti patria:

  • dokonalé oddelenie osobného, rodinného a firemného majetku,
  • nižšie daňové a odvodové zaťaženie,
  • výrazne menšie riziko podnikania vzhľadom na obmedzené ručenie, úplná ochrana súkromného majetku,
  • právnická osoba je vnímaná ako profesionálnejšia, stabilnejšia a dôveryhodnejšia forma podnikania ako živnosť, čím má lepšie predpoklady uplatnenia sa na trhu,
  • jednoduchšie ukončenie a zbavenie sa histórie podnikania, a tým aj všetkých záväzkov spojených s podnikaním,
  • možnosť vlastniť viacej subjektov, a tým oddeliť jednotlivé skupiny podnikania, oddeliť rizikové veci od menej rizikových.

Skutočnosť, že s. r. o. ako forma podnikania sa stáva pre ľudí čoraz viac výhodnejšia a zaujímavejšia ako práca na živnosť, dokazuje aj vývojový trend v počte nárastu, respektíve poklesu jednotlivých foriem podnikania. V  nasledujúcej tabuľke a grafe je znázornené porovnanie vývoja počtu s. r. o. a živnostníkov za posledných 7 rokov.

Rok

Spol. s r. o.

Živnostníci

2006

80 640

364 190

2007

88 760

374 380

2008

106 020

392 840

2009

112 997

387 876

2010

127 778

384 202

2011

138 395

375 722

2012

148 921

359 575

Zdroj: Štatistický úrad

Z grafu jasne vidíme, ako sa rozdiel v počte živnostníkov voči počtu s. r. o. rokmi zmenšuje. Počet živnostníkov do roku 2008 síce stúpal trochu rýchlejšie ako počet s. r. o., avšak potom nabral klesajúcu tendenciu. Spôsobené je to pravdepodobne aj dôsledkom zhoršujúcich sa podnikateľských podmienok pre živnostníkov oproti predchádzajúcim rokom a zlou hospodárskou situáciou. S. r. o. naopak zaznamenali rastúcu tendenciu vo všetkých rokoch. Pre mnohých sa stávajú  alternatívnym riešením namiesto živností. Ak to tak pôjde ďalej, za pár rokov sa môže stať, že počet s. r. o. sa vyrovná alebo dokonca predbehne počet živnostníkov.

 Ako postupovať pri zakladaní s. r. o.

Ak sa rozhodnete, že s. r. o. je pre vás tá správna voľba, odporúčam vám obrátiť sa na odborníkov, ktorí sa venujú zakladaniu spoločností a dokážu založiť s. r. o. lacnejšie, pretože používajú zabezpečený elektronický podpis, čím ušetria časť z poplatkov súdu. Majú množstvo praktických skúseností, vďaka ktorým dokážu relatívne jednoducho a rýchlo založiť akúkoľvek spoločnosť. Treba si však vybrať serióznu spoločnosť, ktorá zabezpečí celý proces. Ak potrebujete, vie vám poskytnúť aj registračné sídlo, keďže Obchodný zákonník ustanovuje, že každá vznikajúca spoločnosť musí mať v zakladajúcich dokumentoch uvedené svoje registračné sídlo. V prípade, že máte problém získať súhlas od vlastníka nehnuteľnosti na umiestnenie reálneho registračného sídla, je veľmi dobrým riešením virtuálne sídlo.

Autorka: Ing. Kristína Urbanová

WFG firemný servis, s.r.o.

www.firemnyservis.sk