Organizácie komerčné, ako i nekomerčné sú na trhu neustále konfrontované so svojou konkurenciou. Vplyvom vonkajšieho alebo vnútorného okolia sú neustále pod tlakom požiadaviek na zvyšovanie svojej výkonnosti.

Keďže dopyt po prakticky orientovaných skúsenostiach tohto typu neustále rastie, profesijné združenia BPUGTM (Best Practice User Group) SLOVENSKO, Slovenská asociácia procesného riadenia (SAPRIA), EuroCloud Slovakia a Fakulta managementu Univerzity Komenského v Bratislave sa rozhodli spoločne usporiadať nultý ročník medzinárodnej odbornej konferencie pod názvom „Progresívne prístupy a metódy zvyšovania efektívnosti a výkonnosti organizácií“.

Podujatie sa konalo pod záštitou ministra hospodárstva Slovenskej republiky JUDr. Vazila Hudáka a uskutočnila sa v dňoch 5. a 6. novembra 2015 v Hoteli Boboty vo Vrátnej doline pri Terchovej.

Cieľom konferencie bolo podeliť sa o praktické poznatky a skúsenosti z oblastí riadenia procesov (Business Process Management), ľudských zdrojov a vzdelávania, inovácií a start-upov, ako i technologickej podpory modernej organizácie.

Podujatia sa zúčastnili odborníci z rôznych profesijných organizácií, štátnej správy, podnikateľskej sféry, vedecko-výskumných inštitúcií a univerzít.

Zúčastnení sa zhodli na potrebe zdieľania praktických skúseností, no poukázali i na nedostatky, ktoré sa vyskytujú v praxi v súvislosti s efektívnym riadením organizácií.

Jednou z príčin stagnácie, ako odznelo v niekoľkých vystúpeniach, je nízke zastúpenie moderných IT technológií založených na klaudových riešeniach. Prax ukazuje, že využívanie klaudových služieb znižuje náklady na IT služby a tým je možné presmerovať získané voľné zdroje do inovácií poskytovaných produktov a služieb.

Ďalším dôvodom stagnácie organizácií je pomalé uplatňovanie požadovaných zmien, deficit inovácií, respektíve ich slabá podpora.

Výsledky prieskumu NÚCŽV poukázali na nedostatky vo vzdelávaní a ich dôsledky na budúci rozvoj spoločnosti.

V diskusiách odzneli zaujímavé možnosti ďalšieho rozvoja progresívnych prístupov a metodík s cieľom zvyšovania výkonnosti a konkurencieschopnosti.

Na podujatí počas dvoch dní vystúpilo 20 prednášajúcich so svojimi príspevkami. Prítomné auditórium ohodnotilo ako najlepšie:

  • príspevok Ing. Martina Trša, obchodného riaditeľa spoločnosti TOPOS TOVÁRNIKY a.s.; Aplikácia inovačnej stratégie WOIS na príklade inovácie nemocničného lôžka,
  • prezentáciu Mgr. Evy Garajovej, HR lead v spoločnosti Boge Elastmetall Slovakia, a.s.; Projektový manažment – nástroj na zvyšovanie efektívnosti a výkonnosti organizácií,
  • vystúpenie Ing. Juraja Zelenaya, prezidenta EuroCloud Slovakia; Štandardy pre certifikáciu cloudových služieb.

Konferencia ponúkla široký priestor na otvorenú a vecnú diskusiu a konštruktívnu výmenu názorov, prístupov a skúseností, a to všetko v nádhernom prostredí Vrátnej doliny, kde sa účastníkom konferencie naskytali nezabudnuteľné pohľady na prírodu počas prestávok a networkingu.

Výstupom z konferencie je CD zborník príspevkov obsahujúci jednotlivé prezentácie prednášateľov. Bližšie informácie o elektronickom zborníku nájdete na stránkach www.bpug.sk alebo www.sapria.sk.

Keďže účastníci sa pozitívne vyjadrili k nultému ročníku podutia, organizátori sú rozhodnutí pokračovať v nastúpenej ceste, a teda usporiadať i budúci rok podujatie rovnakého zamerania. Vysoká úroveň, ktorú získal nultý ročník tejto konferencie, zaväzuje organizátorov do budúcnosti.

Autori: Martina Drahošová, BPUGTM SLOVENSKO,
Michal Greguš ml., FM UK Bratislava,
Peter Balco, BPUGTM SLOVENSKO