Sociálna poisťovňa upozorňuje, že pozastavenie prevádzkovania živnosti má za následok prerušenie povinného poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, t. j. živnostník v tomto období neplatí poistné ako samostatne zárobkovo činná osoba, za predpokladu, že ešte nevykonáva aj inú samostatnú zárobkovú činnosť.

Ak živnostník pozastaví prevádzkovanie živnosti, oznamuje túto skutočnosť Sociálnej poisťovni predložením rovnopisu oznámenia o pozastavení prevádzkovania živnosti, na ktorej bude preukázaný dátum doručenia tohto oznámenia živnostenskému úradu. Pokiaľ sa informácia o pozastavení živnostenského oprávnenia už nachádza v neverejnej časti živnostenského registra, Sociálna poisťovňa informáciu o pozastavení prevádzkovania živnosti preverí aj z tohto registra.

Živnostník je povinný oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne vznik a skončenie prerušenia nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia z dôvodu pozastavenia prevádzkovania živnosti do 30 dní od vzniku a do 30 dní od skončenia prerušenia povinného poistenia na tlačive Registračný list FO – prerušenie.

Legislatívne správy, www.pp.sk