Peter Sagan: „Často si urobím veci podľa seba, lebo si myslím, že to je najlepšia voľba pre mňa!“

Rodák zo Žiliny, slovenská športová hviezda, ktorá podľa odborníkov patrí medzi najväčšie talenty súčasnej cyklistiky, účastník a víťaz množstva prestížnych pretekov. Mladý talent, ktorý na bicykli prevalcoval konkurenciu a keď sa povie cyklistika, každému (dokonca i športovému „analfabetovi“) hneď napadne jeho meno. Áno, hádate správne – reč je o Petrovi Saganovi! Ak sa teraz pýtate, či ste si nepomýlili časopis a nechytili omylom do rúk nejaký športový plátok, nemajte obavy. Šport má totiž s riadením či podnikaním spoločného viac, než si možno myslíte. Tak ako podnikateľ či manažér, i športovec musí mať jasné ciele, motiváciu a okolo seba tých správnych ľudí, ktorí mu nastavia správny marketing či pomôžu zvládať time manažment...

  • Čo si myslíte o výroku „Podnikanie je ako šport“? Vidíte v ňom nejaké paralely?

Určite majú niečo spoločné, pretože ste často na hojdačke ako pri športe… Raz ste hore, máte úspech, inokedy sa nedarí a ste na dne… To je život. V prvom rade sa nesmiete vzdať svojej myšlienky a ísť tvrdo za úspechom. Neustále hovorím: „Úspech bolí!“

  • Aký je váš vzťah k autoritám? Má tréner s vami „veľa roboty“ alebo ste poslušný „žiak“?

Z niekoho vyžaruje autorita, z iného človeka nie. Človek ma však vždy presvedčí hlavne činmi, a to platí aj v prípade trénerov. Problémy so mnou? Často si urobím veci podľa seba, lebo si myslím, že to je najlepšia voľba pre mňa!

  • Čo je vaším cieľom, vaším snom, resp. víziou na nasledujúcich 5 rokov?

Nepozerám sa až tak dopredu, pretože neviem, čo bude zajtra… Jediný cieľ
je, aby som bol zdravý ja a moja rodina a ľudia okolo mňa. A samozrejme, rád by som prekonával športové méty, pretože som víťazný typ človeka.

  • Ako vrcholný športovec veľa cestujete po celom svete. Ako ste na tom s jazykmi?

Nemám problémy, dohovorím sa, pretože hovorím po taliansky a anglicky.

  • K významným osobnostiam nielen v oblasti športu patria okrem iného i sponzori. Podľa akých kritérií odporúčate realizovať ich výber?

Toto je otázka skôr na môj osobný tím, najmä na marketingového manažéra Marca del Checcola.

  • A čo vy a sociálne siete? Ste „Facebook-pozitívny“ alebo si chránite súkromie a informácie s priateľmi zdieľate radšej inou formou?

Ak sa naskytne sem-tam trochu času, zájdem na Facebook, ale je to poskromne. Súkromie si strážim, takže ho veľmi neprezentujem na sociálnej sieti. Mám však svoj tím, konkrétne mediálneho manažéra Jozefa Korbela, ktorý sa stará o moju prezentáciu.

  • Tréningy, podávanie heroických výkonov, cestovanie, médiá, fanúšikovia... Kde na to všetko beriete energiu? Čo vás dokáže dobiť?

Niekedy som z toho pekelne vyčerpaný a otrávený. Veľakrát sa musím pozitívne dobiť, aby som bol in. Som však ešte mladý, tak veľa znesiem, ale rád oddychujem, hlavne v kruhu svojich najmilších. V poslednom období som našiel skvelú oázu pokoja a balzam na dušu na Orave v rodinnom penzióne Villa Helia.

  • Čo považujete za váš najväčší úspech?

Že som sa narodil… haha.

  • Máte nejaké odporúčania pre nádejné športové talenty?

Len tvrdo pracovať na sebe, nič si nezľahčovať, ísť za svojím cieľom a výsledok sa neskôr dostaví!


Foto: archív P. S.