Novela zákona o DPH

Pod číslom 360/2013 Z. z. bol publikovaný zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty. Novelou zákona o DPH sa zavádza nová povinnosť platiteľov dane predkladať údaje o dodávkach tovarov a služieb v elektronickej forme, tzv. kontrolný výkaz. Rozširuje sa vecná pôsobnosť už existujúcich opatrení, napr. v podobe povinnosti skladať zábezpeku aj u osôb, ktoré sa stanú platiteľmi dane zo zákona alebo zmenia typ registrácie, prípadne rozšírenie tuzemského sektorového prenosu daňovej povinnosti. Zavádzajú sa nové opatrenia na predchádzanie daňovým únikom, okrem kontrolného výkazu je to napríklad pokračovanie lehoty na úpravu odpočítanej dane u nadobúdateľa investičného majetku, ktorým je nehnuteľnosť, prípadne zavedenie vyvrátiteľnej právnej domnienky na uplatnenie osobitnej úpravy, iba ak faktúra z iného členského štátu obsahuje slovnú informáciu o predaji tovaru v režime osobitnej úpravy.
Za účelom odstraňovania administratívnych prekážok podnikania, znižovania administratívnej záťaže a zjednodušením legislatívy sa zavádzajú nové opatrenia:

  • úprava postupu pri zmene registrácie z § 5 a § 6 na § 4,
  • úprava postupu pri zrušení registrácie pre daň podľa § 7 a § 7a,
  • odstránenie povinnosti zaplatiť daň pre určité osoby, ak splatná daň nepresiahne sumu 5 eur,
  • odstránenie povinnosti zahraničnej osoby registrovať sa pre daň podľa § 5 len kvôli dovozu tovaru z tretieho štátu.

Odkladá sa účinnosť opatrenia týkajúceho sa samozdanenia dovozu tovaru z tretích štátov platiteľom dane z 1. januára 2014 na 1. január 2017. Väčšina ustanovení, ktorými sa mení zákon o DPH, vstupuje do platnosti od 1. januára 2014 (okrem jedného bodu – prechodného ustanovenia, ktoré sa upravuje z dôvodu odkladu účinnosti opatrenia týkajúceho sa samozdanenia dovozu tovaru z tretích štátov z 1. januára 2014 na 1. január 2017).

Legislatívne správy, www.pp.sk