Zákonník práce prostredníctvom obsahu ustanovenia § 152 ods. 8 umožňuje zamestnávateľovi po prerokovaní so zástupcami zamestnancov poskytovať zamestnancovi stravovanie aj počas jeho neprítomnosti v práci, a to z dôvodov čerpania dovolenky a prekážok v práci vrátane inej ospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca v práci.

Zákonom č. 257/2011 Z. z. s účinnosťou od 1. 9. 2011 bol modifikovaný text ustanovenia § 152 v podobe doplnenia nového odseku 5 a prečíslovania pôvodných označení jednotlivých odsekov v tomto ustanovení. V súvislosti s touto legislatívnou zmenou nedošlo ku komplexnej úprave súvisiaceho právneho predpisu, a zrejme nedopatrením sa stalo, že v ustanovení § 120 sa slová „§ 152 ods. 1, 2, 4 až 7" nenahradili slovami „§ 152 ods. 1, 2, 4 až 8". Tento nedostatok si zrejme zákonodarca všimol a odstránil ho zákonom č. 503/2011 Z. z., ktorý nadobúda účinnosť dňa 1. 2. 2012. S účinnosťou od 1. 2. 2012 sa právna úprava ustanovenia § 152 ods. 8 Zákonníka práce bude riadne aplikovať aj na štátnych zamestnancov.

Pokiaľ ide o obdobie od 1. 9. 2011 do 31. 1. 2012, v ktorom štátni zamestnanci nemali explicitne zákonom garantovanú možnosť kolektívnou zmluvou rozšíriť zabezpečenie stravovania aj na obdobie prekážok v práci alebo dovolenky, vychádzali by sme z úmyslu zákonodarcu, základných princípov a zásad pracovného práva, podľa ktorých možno so zamestnancami dohodnúť výhodnejšie podmienky, ako tie, ktoré im garantuje zákon.

Ak zamestnávateľ uzatvorí s odborovým orgánom kolektívnu zmluvu, v ktorej dohodne výhodnejšie pracovné podmienky zamestnancov, nemyslíme si, že bude existovať vôľa spochybňovať platnosť takejto kolektívnej zmluvy alebo vynútiteľnosť oprávnení zamestnancov.

Ako sa môžem spýtať

  • poslať otázku na www.ezisk.sk alebo do redakcie na e-mail: sefredaktorka@ezisk.sk
  • otázky odovzdáme odborníkom a odpoveď vám zašleme najneskôr do 14 dní
  • vybrané odpovede uverejníme v časopise ZISK