Radi vás prevedieme postupným návodom, ako si vybrať garážovú bránu a na čo pri výbere treba dať pozor.

Skôr, ako sa rozhodnete objednať si bránu u niektorého dodávateľa, je veľmi dôležité dobre zvážiť jeho výber. Dodávateľ by mal spĺňať všetky vaše požiadavky a nároky, aké na garážovú bránu máte. Nejde teraz o technickú stránku produktu, ale o výber dodávateľa, s ktorým budete komunikovať, ktorý s vami bude preberať technické parametre výrobku, spôsoby montáže, služby spojené s produktom, ako aj dobu záruky, termín zamerania, termín montáže, zmluvu o dielo... Záruka kvality nie je len v dodaní kvalitného tovaru (brány), ale je to aj kvalita vystupovania danej firmy pred zákazníkom. Je to dodržanie záväzkov firmy o dodávke tovaru podľa zmluvy, a to v presnom vyhotovení podľa výberu, dodávka tovaru v dohodnutom čase a termíne, kvalitný záručný a pozáručný servis. Tak ako je dôležité mať dodaný kvalitný tovar, tak isto je dôležité mať dodanú kvalitne vykonanú montáž. Tiež je veľmi dôležité presvedčiť sa, či má dodávateľ sídlo firmy, či má oprávnenie na montáž garážových brán, či má zaškolených a odborne spôsobilých zamestnancov, či spĺňa BOZP pre bezpečnosť pracovníkov, či má správne pracovné náradie na montáž garážových brán a prípadne či vlastní certifikát kvality ISO 9001:2008, ktorý svedčí o kvalitnom výrobnom procese.

Ako prvý krok pri výbere by sme mali zohľadniť, kde je garážová brána umiestnená, to znamená, či je v samostatne stojacej garáži mimo domu alebo je garáž súčasťou domu. Tento krok je dôležitý z hľadiska izolácie. Naša spoločnosť momentálne ponúka tri možnosti hrúbky izolácie.

Ako najekonomickejším riešením je 20 mm hrúbka izolácie polyuretánového panelu. Je vhodná do samostatne stojacích garáží, kde nie je vysoký nárok na izoláciu. V každom prípade už aj táto izolácia je už dostatočná preto, aby sa v garáži udržalo príjemné teplo.

Najpoužívanejším riešením je 40 mm hrúbka polyuretánovej izolácie, ktorá spĺňa štandardné nároky na izoláciu garážovej brány, ktorá je aj súčasťou domu. Táto izolácia je najpoužívanejšia, preto sa vyrába aj v najširšej škále farieb a prevedení.

V prípade stavby rodinného domu, kde je garáž súčasťou domu, pri ktorom sú kladené vysoké nároky na izoláciu, teda pri nízkoenergetických a pasívnych domoch alebo tam, kde potrebujete mať skutočne dobrú izoláciu garážovej brány, je ideálna voľba 60 mm hrúbka izolácie polyuretánového panelu. Táto hrúbka panelu vám zaručí najlepšiu izoláciu, akú môžete dnes na trhu dostať.

Všetky typy sekčných brán s izolovanými polyuretánovými panelmi, ktoré dodávame, sú rovnako utesnené po celom obvode krídla brány gumovým tesnením novej generácie, ktoré po bokoch krídla brány vynikajúco lemuje izolovaný panel. Spodné tesnenie je navrhnuté tak, že dokáže dorovnávať drobnú netesnosť v prípade nevhodného osadenia podlahy v garáži.

Takže po prvom kroku, ktorý bol zameraný na zváženie izolácie krídla brány, nasleduje výber farby. Vo väčšine prípadov sa odtieň krídla brány ladí k odtieňu farby okien. Dnes je na trhu možný výber z veľkého množstva laminácií povrchu panelu – tak isto ako pri oknách, takže nebudete mať problém s doladením farebného odtieňa. Výhodami laminácie sú bezúdržbovosť povrchu a farebná stálosť odtieňa. V prípade záujmu o farbu podľa vzorkovníka RAL sa dávajú sekcie brány striekať do lakovne. Neustále rozširujeme sklad o základné odtiene laminácií a farieb, aby sa skutočne dostala brána k zákazníkovi za čo najlepšiu cenu.

Po vybraní farby brány nasleduje výber motívu. Dnes je na trhu možnosť výberu z niekoľkých druhov motívov, ako sú: kazeta, stredový pruh, pruhy, hladký motív a mikrodrážka. Každý z týchto motívov je ponúkaný takmer vo všetkých farbách. Moderné architektúry používajú skôr hladké prevedenia, prípadne mikrodrážku a nejaké rekonštrukcie alebo pri imitáciách dreva sa používa skôr kazetový vzor, stredový pruh alebo pruhy.

V konečnom dôsledku je výber motívu na zvážení zákazníka pri rokovaní s dodávateľom, aký druh motívu si na svoj dom zvolí.

Keď už máte vybraného dodávateľa, farbu a motív, tak až teraz môžete riešiť cenu. Je dôležité si vybrať správneho dodávateľa za dobrú cenu. Všetci vieme, že najlacnejší tovar nie je ten najlepší. Treba teda zvážiť toho správneho dodávateľa, dať si vypracovať cenovú ponuku. Je dobré si dať spraviť ešte aspoň jednu ponuku do konkurenčnej firmy pre kontrolu dobrej ceny. Najlacnejšia ponuka nie je tá, ktorá je za najmenej peňazí. Treba si na ponukách porovnať všetko, čo kupujete, hrúbku izolácie, typ, farbu, ovládanie, doplnky a zvážiť aj záručnú dobu so servisom tak, aby vás neskôr výber garážovej brány nemrzel, lebo potom je už neskoro.

Autor: Peter Pakši

PEMAT Slovakia s.r.o.

Asistent predaja
Zákaznícky email: ap@pematbrany.sk
Zákaznícka linka: 0905 522 159

Asistent servisu
Servisný email: servis@pematbrany.sk
Servisná linka: 0918 668 932

www.pematbrany.sk