Rozum a Cit – dáva zmysel mnohým životom

Po časovej osi 15 rokov dozadu. 15 rokov. Ubehli ako voda v horskom potôčiku. Z hľadiska existencie vesmíru čas, ktorý sa veľmi nepočíta. U ľudskej bytosti zaváži každučký okamih.

Narodila sa mladučkej matke, ktorá ju pod srdcom svetu síce tajila, ale o to viacej tajne milovala. Mali už dve menšie deti, na krku sociálku, dlhy a to najhoršie: boli bez vlastného bývania. Nevedela sa na nič iné sústrediť. Túžila to mať všetko za sebou.

Pestúnske rodiny Nadácie Rozum a cit

Posledný podpis...

a navždy sa zbaví zodpovednosti za toto nádherné dievčatko. Adopcia. Vôbec nevidela život v súvislostiach. V tejto novej situácii nedokázala inak myslieť. Vedela, že sú ľudia, ktorí budú ochotní starať sa z rôznych dôvodov aj o jej vlastné milované dieťa. Chvíľu sa cítila ako kukučka, ale pod tlakom ťažoby, ktorá ju už mesiace stravovala – sa úprimne potešila – keď z nej konečne opadol strach z budúcnosti.

Keď jej nasledujúce roky písala do šuplíka listy a pohľadnice plné lásky a sĺz, oslovovala ju menom z pôrodnice. Modlila sa, aby bola milovaná. Rany osudu vnímala ako smeč. Nevedela, že adoptívni rodičia zmenili identitu dieťaťa so zámerom: chrániť ju. Nevedela, že jej nádherná dcéra žije pod iným menom vo vedľajšom mestečku. Že keď kráča veľkým mestom s kamoškami, vpíja sa do tvárí rovesníkov aj dospelých.......a hľadá. Sliedi po akejkoľvek malilinkej podobnosti. „Č i s t o n á h o d n e j.“

Ale vesmír sa rúti ďalej svojou vopred predurčenou cestou...

V období dospievania sa loď rozbila o útesy. Pokojnú dievčinu strhlo pátranie po biologickej mame, stalo sa priam obsesiou. Chcela poznať všetky odpovede, chcela vedieť, po kom je rebelka, po kom má pevné vlasy, po kom má znamienka na svojej koži, kto a prečo ju vlastne neprijal? Statočne pátrala s vedomím, že poznanie pravdy ju môže ochromiť.

A vďaka veľkorysosti a láske adoptívnych rodičov nastupuje občianske združenie a nadácia Rozum a Cit na scénu v divadle Život. Jeden príbeh sa chýli ku koncu. Podarilo sa nám úspešne prepojiť osud biologickej a adoptívnej rodiny.

Toto je jeden z mnohých životných príbehov, ktorý intenzívne prežívame s pestúnskymi rodinami, pretože sme tu, aby sme uľahčili osud odložených a neprijatých detí, aby sme im pomohli hľadať a nájsť, aby sme ich podporili, poradili či posunuli. Ponúkame služby formou rôznych projektov, aby sme uľahčili rodinám spoločný život, eliminovali krízy a konflikty, ponúkame prevenciu syndrómu vyhorenia, rozvíjame tvorivosť a zručnosti všetkým zúčastneným. Sme tím ľudí mysliacich srdcom, pretože inak to ani nemôže byť.

Pracujeme bez rukavíc...

často s najzraniteľnejšími dušami, traumatizovanými už počas prenatálneho vývinu. S deťmi, ktoré prišli o istotu skôr, ako ju nadobudli. S úžasnými malými ľuďmi zamotanými vo vlastných vzťahoch. Všetko alebo nič. Pätnástka bude mať na rozmotávanie a ospravedlnenie konania dospelákov veľa času.

Patrónkou nadácie Rozum a Cit je už vyše desaťročie skvelá herečka, veľkorysá a priateľská – Zuzana Kronerová. Nad občianskym združením Rozum a Cit prebrali aktívny patronát vychovávatelia všetkých detí, herci súkromného divadla Maškrta – Nany a Krištof, alebo– Janka a Tomáš Šebovci. Nezainteresovaný pozorovateľ môže nechápať, môže sa hnevať, môže nerozumieť...

Text: Danka Kozinková, Foto: Janka Hrnková
www.rozumacit.sk