KRÍZA JE PRÍLEŽITOSŤ NA ZMENU. VO VZDELÁVANÍ TO PLATÍ DVAKRÁT

Cielené vzdelávanie a rozvoj zamestnancov sú cestou k vyššej efektivite práce. Veľkým pomocníkom manažéra vzdelávania sú elektronické kurzy.

Majitelia a manažéri firiem neustále rozvíjajú svoje spoločnosti. Investujú prostriedky do nových technológií, výrobných postupov do rozvoja zamestnancov. Musia tak robiť v dobách dobrých aj zlých. Buďme však veľmi úprimní. V prípade rozhodnutia o šetrení firmy je vzdelávanie „obeťou“ číslo jedna. Zrušia sa jazykové, počítačové a časť odborných kurzov... Táto cesta je však z dlhodobého pohľadu veľmi nebezpečná. Pre firmu je rozvoj nevyhnutnou podmienkou pre udržanie sa na trhu. Jej ľudský kapitál je jej základnou konkurenčnou výhodou. Firmu predsa tvoria ľudia. Kvalitní a vzdelaní ľudia tvoria kvalitnú a rozvíjajúcu sa firmu. Rozvoj ľudských zdrojov je budovanie kapitálu firmy. Zamestnanci sa tiež potrebujú (a chcú) vzdelávať. Účasť na školení berú ako jeden z benefitov. Nefinančný benefit, ktorý im dáva ich zamestnávateľ. Stará sa o nich. Neradi oň prichádzajú.

Ako zabezpečiť kvalitné a efektívne vzdelávanie? Ako cielene rozvíjať jednotlivca i celú skupinu?

Mnohí personálni manažéri sa rozhodli pre kombináciu prezenčného a dištančného vzdelávania. Pripravili plány vzdelávania jednotlivých zamestnancov alebo skupín. Manažérom priradili napríklad elektronické kurzy Time managementu, vedenia porád a jazykov. Projektoví manažéri dostali kurzy Leadership, Microsoft Project a Excel. Obchodníci dostali elektronické kurzy zo svojej oblasti. Následne prebehli konzultácie a doškolenie zamestnancov. Štandardne školením face to face. Prípadne skupinové precvičenie znalostí na príkladoch z praxe. Tieto konzultácie robili interní alebo externí lektori. Tak ako doteraz. Výsledkom je, že vaša firma ušetrila. Cielene rozvíja svojich zamestnancov. Školenia sú adresné a časovo veľmi efektívne. Navyše, elektronické kurzy môžu využívať aj manažéri a zamestnanci pracujúci na zmeny. Práve oni majú niekedy problém zúčastňovať sa vzdelávania pri skupinových školeniach. Prístup k elektronickým kurzom je 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Kríza je príležitosť na zmenu.

Vo vzdelávaní a rozvoji zamestnancov to platí dvakrát.

Autor je zakladateľom portálu www.elektronickekurzy.sk