Som cestovateľ a milovník dobrého jedla. Chodíme s mojou polovičkou po svete, no naša top destinácia je aj tak stále naša malá – veľká krajina Slovensko.

Jánošíkov dvor

 Drevenica Matej

Nie preto, že by sa nám často nechcelo za hranice, ale skôr preto, že tu opätovne objavujeme zaujímavé miesta a zákutia. Jedným z nich je aj Zázrivá a v nej ležiaci súbor dreveničiek zvaný Jánošíkov dvor.

Prečo práve toto miesto? Áno, je mnoho iných, luxusnejších, väčších, novších, ale...

... práve toto miesto má Genius loci – ducha miesta. Rodinná atmosféra na vás dýcha z každej strany. Snáď aj preto, lebo Jánošíkov dvor bol pôvodne vybudovaný ako oddychové miesto pre rodinu a priateľov súčasného majiteľa, ktorý si ho nadovšetko zamiloval.

Nie je to hotel s typickým funkčným nábytkom, kde sa cítite ako vo svojej obývačke – tu máte pocit, že ste naozaj ušli z mesta a obklopení drevom a horami si užívate božské ticho a dýchate čistý vzduch presýtený vôňou miazgy. Zmysly sa opäť zobudia a začnú fungovať a vy zrazu lepšie cítite, počujete a aj vám viac chutí. Bodaj by aj nie pri takej dobrej kuchyni.

Jánošíkov dvor tvoria tri drevenice s dvoj, troj a štvorlôžkovými izbami, pričom v každej z nich je aj spoločenská miestnosť. Aj preto sú ideálne na rodinné a firemné stretnutia, kde ľudia uvítajú súkromie, no párkroková blízkosť reštaurácie (takzvanej haluškárne) im zabezpečí pohodlný servis a chutné jedlo.

Halušky sú tým, čo tento zážitkový penzión preslávilo. Poctivé, zo zemiakov, s pravou bryndzou a chrumkavými oškvarkami. Hmmm, pri tejto predstave začne človeku vyhrávať v žalúdku. A to mi pripomína ľudovú hudbu, ktorú na Jánošíkovom dvore môžete počuť popri obede či večeri. A nielen reprodukovanú, ale aj živú. Prípadne aj s výučbou hry na fujaru, pletením zázrivských korbáčikov, výrobou zvoncov alebo pri inom pestrom programe, ktorý vám na mieru pripravia.

Svadbu, teambuilding (po našom budovanie partie) či oslavu v dreveniciach treba aspoň raz za život zažiť, poviem vám, stojí to ozaj za to!

 

Reštaurácia u Juraja

 

Adventure golf

 

Fujarové dni v Jánošíkovom dvore

 

Zázrivá

A čo sa týka rodiny, tu sa môžete „oslobodiť“ od rodičovských povinností na peknú chvíľu, stačí ratolestiam strčiť do rúk golfovú palicu a môžu si vyskúšať turnaj na zmenšenine reálneho golfového ihriska bez toho, aby ste ich stratili z očí. Tí, ktorých by táto hra nechytila za srdce, i keď to je dosť nereálny predpoklad, sa vyskáču a vybehajú na multifunkčnom ihrisku, trampolíne, ponaháňajú psa či mačičku a nakŕmia zajace. A večer, či už celá rodina, alebo len časť, môže svoje kosti ohriať v saune a vírivke, a potom sladko zaspať v drevenej posteli a na druhý deň pokračovať v spoznávaní Jánošíkovho kraja a jeho histórie.

Ak teda hľadáte oddych, nezabudnite na naše Slovensko a Jánošíkov dvor, všetky ostatné informácie o ňom, aj blízkom okolí nájdete na www.janosikovdvor.sk. Budú sa na vás tešiť ako na rodinu!

Autor: Gabika Kederová,
Foto: archív JD