12 najlepších našich a zahraničných umelcov, ktorých diela visia napríklad v kráľovskom paláci britskej panovníčky Alžbety II. či na Pražskom hrade, u speváka Eltona Johna, Micka Jaggera, Boba Dylana, Jeana Paula Gautiera, spojila práca na charitatívnom projekte „Cez umenie k detskému srdcu“.

Foto 1: Charitatívna aukcia umeleckých diel

Svoje výnimočné diela, ktoré vznikli iba pre tento projekt s témou Rodičovská láska, darovali umelci do aukcie a nafotenie charitatívneho kalendára Jany Keketi, aby ich predajom pomohli vyzbierať financie pre Nadáciu Detského kardiocentra.

Pri nafotení diel asistovali deti známych osobností, napríklad herečky Moniky Hilmerovej a tanečníka Jara Bekra, syn hudobníka Michala Bugalu či dcéra moderátora Petra „Šarkana“ Nováka.

Monika Hilmerová: „Nie je to klišé, naozaj je to pre mňa česť, že moje deti môžu byť súčasťou takého krásneho projektu už druhýkrát. Keď vlani takto prepožičali svoje tváre, svoje telá, tak som ani netušila, že jedného dňa budú ako takí anjelici práve pre môjho manžela, ktorý mal problémy so srdiečkom. Akurát v tom čase visel nad ním kalendár, kde boli vyfotené naše deti, ktoré boli preňho takou nádejou. Dúfam, že aj ďalším ľuďom kalendár prinesie nejakú nádej. Ja si myslím, že to z toho srší, že je to robené s láskou a veľmi si to vážim.“

Zberateľské skvosty Bořeka Šípka, Gordany Turuk, Arpáda Pála, Vladimíra Morávka, Jany Brisudovej, Stanislava Kiču, Ivett Axamitovej, Daniela Brogyányiho, Ivana Patúca, Margaréty Horákovej, Kataríny Feix, Tessy Muljačič očarili prítomných natoľko, že sa podarilo vydražiť 36 700 eur.

Autorka kalendára a celej myšlienky projektu „Cez umenie k detskému srdcu“ Jana Keketi neskrývala nadšenie a radosť z vydraženej sumy počas charitatívneho večera. „Ľudia sú neskutočne štedrí, tu sa stretla taká emócia, že vydražili neuveriteľnú sumu a sme za to nesmierne vďační.“ Výťažok z predaja diel, ako aj samotného kalendára pôjde na konto Nadácie Detského kardiocentra.

Iveta Radičová, patrónka Nadácie Detského kardiocentra a krstná mama charitatívneho kalendára „Cez umenie k detskému srdcu“, túto úlohu zdedila po svojom manželovi, Stanovi Radičovi. „Nikdy som to nevnímala len tak, že preberám štafetový kolík, ale ako samozrejmú súčasť charity, ktorú sme v rodine štvrťstoročie vykonávali a vykonávame. My sme to mali v rodine rozdelené od začiatku. Stanko sa viac venoval podpore choručkých detí ako patrón kardiocentra, ale to je preto, že dokázal priniesť humor s Jarkom Filipom. Robili, pokiaľ to bolo možné, taký čerstvý vietor, aby tie deti na chvíľočku zabudli na trápenie a bolesť, ktorými žijú.“

Bořek Šípek, svetoznámy sklársky majster, daroval misu zo skla Srdcová záležitosť. Zberateľmi jeho diel sú napríklad Elton John, Mick Jagger, Bob Dylan, Jean Paul Gautier, Václav Havel. „Oslovuje ma veľké množstvo ľudí, aby som robil charitu. Môžem povedať, že som mal pomerne úspešný život a to, že je úspešný, za to ďakujem spoločnosti, ktorej tak mám čo vracať.“

Svojím výnimočným dielom, obrazom z dreva Matka Božia, prispel do charitatívnej aukcie aj Arpád Pál. Slovenský rezbár, otec troch detí, má svojich obdivovateľov aj v kráľovských rodinách. Jeho diela sú natoľko unikátne, že zdobia steny v Buckinghamskom paláci či u nórskeho kráľovského páru, alebo bulharského kráľa Simeona II. „Pri tvorbe som myslel na všetkých, ktorých sa utrpenie dotýka. K rodičom chorých detí zdieľam obrovskú úctu a nekonečný rešpekt. Želám im, aby sa nikdy nemuseli dívať na utrpenie svojich detí.“

Kalendár na rok 2015 sa na rozdiel od predchádzajúceho ročníka fotil celý v prírode namiesto ateliéru. Deti boli vonku uvoľnenejšie, pretože boli v prirodzenom prostredí. Samozrejme, boli aj opačné situácie, keď nám to príroda skomplikovala. Buď bola zima, teplo, vietor, alebo sa deti jednoducho zle vyspali a nechcelo sa im, opisovala skúsenosť z fotenia s deťmi Jana Keketi.

Každý rok sa u nás narodí 500 detí s vrodenou srdcovou chybou. Pre rodičov je to veľmi traumatizujúci pocit bezmocnosti vidieť svoje bábätko pripútané a závislé iba na prístrojoch už od prvých minút svojho života. Liečba takýchto detí je pre mnohých rodičov časovo aj finančne vyčerpávajúca.

Mnohí malí pacienti musia totiž často podstúpiť nie jeden, ale hneď niekoľko invazívnych a neinvazívnych zákrokov, aby mohli prežiť kvalitnejšie a bezpečnejšie detstvo. Na Slovensku máme len jedno jediné špecializované pracovisko svojho druhu, a to Detské kardiocentrum, ktoré poskytuje starostlivosť o deti s vrodenými a získanými srdcovými chybami. Disponuje prístrojovou a zdravotníckou technikou, na zakúpenie ktorej získava peniaze aj vďaka charitatívnym projektom Nadácie Detského kardiocentra.

 

Foto 2: Charitatívny kalendár 2015 – titulka, dcéra Ela moderátora Petra Šarkana Nováka

Foto 3: Charitatívny kalendár 2015 – mesiac január, dielo Tessy Muljačič (chorvátska umelkyňa, dcéra chorvátskeho veľvyslanca v SR)

Foto 4: Charitatívny kalendár 2015 – mesiac august, deti herečky Moniky Hilmerovej a tanečníka a choreografa Jara Bekra

Foto 5: Monika Hilmerová a Jaro Bekr pred sochou z dreva „Náruč lásky“ Vladimíra Morávka

Foto 6: Krst charitatívneho kalendára 2015 – zľava: Jana Keketi, Iveta Radičová, Erika Grossertová z NDK

 


 Foto: Charitatívny kalendár Jana Keketi
Foto z aukcie: Ivo Mesároš, NDK