Je vaša firma naozaj zdravá? Sú vaši zamestnanci v psychickej aj fyzickej pohode a bez problémov zvládajú aj náročnejšie úlohy? Ak nie, je možné vďaka zdravotným benefitom zlepšiť celkový pracovný výkon vašich zamestnancov?

Prístup firiem na Slovensku k benefitom sa postupne mení. Kým v roku 2010 slúžili benefity ako nefinančná odmena, dnes si firmy uvedomujú zodpovednosť za zdravie zamestnancov a investujú do ich zdravého životného štýlu a uchovania zdravia. Vyplýva to z výsledkov posledného ročníka súťaže Zdravá firma roka, ktorú organizuje Union zdravotná poisťovňa v rámci podpory zdravotnej prevencie.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa takmer 60 % priznaných chorôb z povolania v EÚ týka porúch pohybového aparátu. Je to do značnej miery dôsledok sedavého spôsobu života, nedostatku pohybu a často aj nevyhovujúcich pracovných podmienok.

Vzrástol podiel zdravých benefitov vo firmách

Starnutie populácie pre zamestnávateľov znamená, že zdravých ľudí v aktívnom veku je na trhu práce stále menej. To si uvedomuje už množstvo firiem na Slovensku a menia zloženie benefitov. Zo štruktúry benefitov, ktoré firmy prihlásili do súťaže Zdravá firma roka, jasne vyplýva, že firmy si dôležitosť zdravia uvedomujú. Trend podčiarkujú aj čísla prieskumu www.platy.sk, ktorý sleduje odmeňovanie zamestnancov. V rokoch 2008 – 2013 narástol podiel zdravých benefitov vo firmách o viac ako tretinu (32 %). Zdravé benefity nájdeme vo firmách v štyroch oblastiach: zdravotná starostlivosť (vrátane vyváženia práce a voľného času – tzv. worklife balance), strava, šport a práca s komunitou. Až 94 % z firiem, ktoré poskytujú zdravé benefity, sa stará o nastavenie kancelárskych stolov a stoličiek tak, aby človek pri práci s počítačom sedel správne a nespôsoboval si bolesti krížov a krčnej chrbtice. „Medzi najčastejšie zdravé benefity sa dostali aj Dni zdravia s meraniami vitálnych funkcií a osvetou k zdravému životnému štýlu a prevencii. Organizuje ich 8 z 10 firiem s ponukou zdravých benefitov. Aj keď Dni zdravia, ktoré vo firmách pomáhame organizovať, nenahradia prevenciu u lekára ako zásadný krok pri udržovaní zdravia, dokážu upozorniť na riziká,“ dopĺňa Pavol Chovan, riaditeľ úseku získavania klientov Union zdravotnej poisťovne, a.s.

Lepšie výsledky vďaka dobrému zdravotnému stavu zamestnancov

Podľa výsledkov súťaže Zdravá firma roka, z dát o chorobnosti zamestnancov jednoznačne vyplýva, že firma, ktorá neponúka dostatočný priestor na zdravotné benefity zamestnancov má vyššiu chorobnosť zamestnancov ako firma, ktorá sa o zdravie zamestnancov aktívne stará. Podľa Pavla Chovana z Union zdravotnej poisťovne väčšina zamestnávateľov si dnes sleduje parameter tzv. PN-kovosti. To však nie je dostatočný obraz o stave zdravia zamestnancov, pretože zamestnanec je často motivovaný, aby prišiel chorý do práce, alebo má diagnostikovanú chorobu, ktorá mu nebráni chodiť do práce, ale na jeho pracovný výkon môže mať zásadný vplyv. Navyše, zamestnávateľ nemá informáciu o tom, aký typ chorôb najviac trápia zamestnancov a aké účinné preventívne opatrenia môže zvoliť.

V spolupráci s Union ZP dokáže zamestnávateľ analyzovať situáciu a pripraviť účinné preventívne opatrenia, ktoré znížia riziko ochorenia a podľa našich skúseností chorobnosť výrazne poklesne už v období 2 rokov. Zníženie skutočnej chorobnosti zamestnancov má pre zamestnávateľa výrazne pozitívny efekt. „Zdravý a spokojný zamestnanec je výkonnejší a pracuje efektívnejšie ako zamestnanec nespokojný, prípadne chorý. Podotýkam, že zvyčajne sa za účinnými preventívnymi opatreniami skrývajú jednoduché, finančné nenáročné aktivity“, uvádza ďalej Pavol Chovan.

Prevencia je kľúčová pre zachovanie zdravia

Súťaž Zdravá firma roka, ktorú organizuje Union zdravotná poisťovňa (Union ZP), motivuje firmy investovať do zdravého životného štýlu svojich zamestnancov. Je súčasťou Iniciatívy za zdravšie Slovensko, ktorej ambíciou je prevenciou a zdravším spôsobom života predĺžiť priemernú dĺžku života na Slovensku o 5 rokov do roku 2020.

Viac o súťaži Zdravá firma roka a ako sa do súťaže prihlásiť, nájdete na: www.zdravsieslovensko.sk.