Váš životný príbeh je skutočne nezvyčajný. Ste matka, vyštudovaná učiteľka, máte však aj výučný list z výhradne „mužského“ remesla krbár – kachliar, podnikáte, robíte PR a Vašou parketou je aj osobný rozvoj. Prezradíte viac o Vašom profesijnom raste?

Môj život je hlavne o tom, že to, čo hlásam, aj žijem. Snažím sa ľuďom pomáhať, počúvam ich a hľadám spôsob, ako ich problémy vyriešiť. Neodsudzujem ich, ale skúšam ich pochopiť, prečo v danej situácii reagovali tak, ako reagovali. Verím, že každý z nás robí veci najlepšie, ako vie. Mojím životným heslom je – nikdy sa nevzdávaj.

Tvrdíte, že celý Váš život a podnikanie sú založené na vzťahoch. Ponúknete Váš recept, ako na ne?

Recept je jednoduchý – ide o pomoc a dôveru v ľudí. Všetko je u mňa založené na tom, že chcem v prvom rade pomôcť a hľadanie spôsobu pomoci mi prináša jedinečnú spätnú väzbu. Tá je základom budovania vzťahov. Opýtam sa Vás – potrebujete napríklad vysávač – od koho si necháte poradiť, ako vybrať ten ideálny? Od predávajúceho alebo od kamarátky, ktorá miluje vysávanie? Ja by som sa rozhodla pre kamarátku. A takto fungujem! Ak ma poznáte a viete, čo môžete odo mňa očakávať, tak si odo mňa kúpite čokoľvek. Práve v tom je čaro budovania vzťahov a to pokladám za najdôležitejšie.

Dnes s manželom zastrešujete okrem podnikania niekoľko ďalších projektov – Osobný rozvoj, Ženy s. r. o., či Podpora podnikania. Aký je ich primárny cieľ, sú vzájomne prepojené?

Áno, sú. Naše tri projekty sa zameriavajú hlavne na oblasť podnikania. Ak sa podnikateľ nerozvíja v oblasti osobného rozvoja, tak mu ani podnikanie nejde tak, ako by malo. Osobný rozvoj je totiž výnimočný v tom, že podporuje podnikateľskú sféru a projekt Ženy s. r. o. je o odporúčaní a výmene skúseností. Dnes je práve odporúčanie na prvom mieste a to je základ pre ďalší rast – hlavne v podnikateľskej sfére. Bez odporúčania sa dnes pre kúpu nerozhodne 86 % žien a to je pre mňa hlavný dôvod, že naše tri projekty tvoria jedinečnú synergiu, o ktorú nám ide.

„Internet je vynikajúci nástroj,
avšak nič nenahradí osobné stretnutia.“

Portál Ženy s. r. o. má silnú základňu – s vyše 51-tisíc žien a s obsahom, ktorý si na 90 % vytvárajú ony samé. Na webe avizujete, že portál je „svetom inšpirácií, príbehov a motivácie“. Čomu pripisujete, že je úspešný?

Projekt alebo ak chcete portál Ženy s. r. o. je úspešný práve preto, lebo 90 % obsahu si ženy tvoria samy. Píšu o všetkom, čo ich zaujíma, trápi, teší. Ide o ženy podnikateľky, ženy na rodičovskej dovolenke, zamestnané alebo tie, ktoré nemajú priestor na osobné stretnutia a chcú odovzdať svoje skúsenosti ďalej. Internet je vynikajúci nástroj, avšak nič nenahradí osobné stretnutia – tie však vznikajú aj vďaka nemu. Odovzdanie tej správnej energie svojmu okoliu je dôležité pre život nielen žien, ale aj mužov.

Existuje méta, ktorú by ste so Ženy s. r. o. chceli dosiahnuť? Možno ďalší smer, ktorým by sa mal web uberať?

Áno, máme cieľ i víziu. Naším cieľom je dosiahnutie méty 100-tisíc registrovaných žien. Ide nám o spojenie všetkých žien, ktoré chcú žiť život naplno a podporovať sa. Ako rastieme, postupne sa k nám pridávajú aj muži – tým vytvárame priestor pre celé rodiny. Rok 2016 sme vyhlásili rokom sebavedomej ženy, aby sme každú jednu povzbudili a ukázali jej cestu k zdravému sebavedomiu. Nejde však len o tie, ktoré podnikajú, ale aj o tie, ktoré sú napríklad doma na materskej dovolenke. Žena dnes musí zvládať niekoľko úloh súčasne, má dar intuície a to je neraz dôležitejšie ako všetky informácie na webe. Intuícia drží ženu, aby sa „neutopila, ale vždy plávala ďalej“.

Nedá mi, ale uvažujete napríklad aj nad komunitou a portálom výlučne pre mužov? Napríklad Muži s. r. o.?

Doménu Muži s. r. o. už máme zakúpenú, ale dnes sa naplno venujeme práve zmieňovanému portálu Ženy s. r. o. Je tu ambícia pustiť sa aj do „mužov“, no najprv potrebujeme, aby všetko išlo tak, ako má na našom primárnom portáli. Možno raz dôjde k vzájomnému spojeniu oboch webov, aby sa tak vytvorila synergia, ktorá bude zárukou lepšieho života nás všetkých a nášho okolia. Koniec koncov, to sa deje už teraz, keď na naše stretnutia chodievajú aj muži, ktorí nás povzbudzujú a podporujú.

„Intuícia drží ženu, aby sa
´neutopila, ale vždy plávala ďalej´.“

Vašou parketou je aj organizovanie seminárov a workshopov po celom Slovensku. Medzi rečníkov, ktorých zastupujte, patrí napríklad aj Jan Mühlfeit. Ten pôsobil 22 rokov vo firme Microsoft a posledných 15 rokov v jeho najužšom vedení. Kedy a za akých okolností sa stretli vaše cesty?

Jan Mühlfeit je jedným z jedinečných rečníkov, ktorého zastupujem na Slovensku a zastrešujem jeho PR. Naše prvé stretnutie bolo najmä o odvahe – pred časom som bola na jeho seminári a po jeho skončení som sa postavila do dlhého radu, aby som sa s ním mohla odfotografovať a prehodiť pár slov. Mala som pripravenú svoju vizitku a niekoľko viet, aby si ma zapamätal. Povedala som mu, že hoci už môj kontakt má, moja prezývka je „duracell“. Tiež som doplnila, že ešte o tom nevie, ale my spolupracovať budeme. A to bol začiatok. Následne sme s mojím manželom urobili výňatok z jeho prednášky, v ktorej nás zaujali jeho 4 základné postoje, nahrala som audio a poslala mu to. Jeho to oslovilo do takej miery, že k stretnutiu prišlo veľmi rýchlo a odvtedy spolupracujeme. Mimochodom, 27. februára 2016 bude Jan na ďalšom seminári v Bratislave.

Koncom novembra 2015 ste organizovali 1. ročník konferencie Podpora podnikania – Tajomstvo úspešných v podnikaní. Ako ju hodnotíte s odstupom času a akú ste mali spätnú väzbu?

Konferencia dopadla výborne! Teší nás úspešné začlenenie handicapovaných ľudí do procesu, čo bolo pre nás kľúčové. To bol len začiatok – práve teraz nastáva tá mravčia práca, aby sme pre nich vytvorili podmienky, zákazky a aby sa všetko, o čo sa snažíme, vzájomne prepojilo. Máme dobrú spätnú väzbu na rečníkov a veríme, že si každý odniesol aspoň niečo, čo ho možno posunie vpred vo vlastnom živote. Ako som spomínala na samotnej konferencii, každý zo spíkrov bol jedinečný a mal čo povedať, pretože za nich hovorí dlhoročná prax. Teší nás aj účasť Adely Banášovej, takže ja celé podujatie hodnotím na jednotku. Ďalšia konferencia by však mala byť na jednotku s hviezdičkou (smiech).

Aké predsavzatie si dávate do roku 2016? Máte v šuplíku nejaký ďalší projekt, ktorý uzrie svetlo sveta v novom roku?

V šuplíku mám veľmi veľa projektov, ktoré chcem spustiť, ale čo môžem nateraz prezradiť, je práve doladenie prepojenia handicapovaných ľudí so svetom podnikateľov a sympatizantov, a tak sa bude rok 2016 niesť práve v tomto duchu. Všetko bude možné nájsť na našom webe podpora-podnikania.sk. Taktiež dokončujem projekt jedinečných rečníkov, o ktorom sa bude možné dočítať viac na webe rozvoj-osobny.sk už koncom januára. V pláne je tiež napísanie knihy o networkingu s tým, že by mala byť na svete už koncom roka 2016. Teším sa tiež na spoluprácu s tými, s ktorými budem na vymenovanom pracovať.

 

Foto: Archív D.Č.G.