Prečo začať podnikať

Všetci potrebujeme uživiť seba a svoju rodinu, potrebujeme platiť účty, splácať úvery, sporiť si na dôchodok a dovolenku atď. Na to všetko sú potrebné peniaze. O spôsobe, ako ich získať, sa všetci môžeme slobodne rozhodnúť. Väčšina ľudí sa rozhodne pre cestu zamestnania, pretože im ponúka určité bezpečie a istotu. Zamestnanie poskytuje istotu osemhodinového pracovného času, istotu skúšobnej a výpovednej doby, odstupného, istotu 20-dňovej dovolenky a hlavne istotu pravidelného mesačného príjmu.

Ale je to skutočne istota?

  1. Pracujete skutočne iba osem hodín denne? Koľkokrát sa vám stalo, že ste museli zobrať svoju prácu domov a pracovali ste po večeroch alebo cez víkend? Bola táto vaša práca nadčas zaplatená? Síce ste splnili termín alebo dokončili projekt, ale vo väčšine prípadov to bola práca zadarmo a jediné, čo vám ostalo je dobrý pocit. Vo výplatnom termíne vám „pípla“ esemeska s rovnakou sumou ako každý iný mesiac.
  2. Koľkokrát sa stalo, že si vás zavolal šéf a pridelil vám novú úlohu alebo prácu, o ktorej ale nie je vo vašej pracovnej zmluve ani čiarka? Stalo sa, že vám meškala výplata? Mohli ste si vybrať dovolenku zo dňa na deň, alebo si musíte dovolenku plánovať dopredu a dohodnúť sa pritom s ostatnými kolegami, aby sa vaše termíny neprekrývali?
  3. Ak hovoríme o tom, že zamestnanie je „istota“, je potrebné uviesť to, že je to aj istota toho, že vždy budete platiť všetky dane, a to plnej výške. Je to tiež istota toho, že dane a odvody, ktoré ste povinný zaplatiť, nikdy neuvidíte, pretože sa ani nedostanú na váš účet. Pozreli ste si niekedy pozornejšie vašu výplatnú pásku? Okrem čistej mzdy, ktorá ide na váš účet, sú na nej uvedené aj ďalšie položky. Zaujímavé sú položky „hrubá mzda“ a „cena práce“. Porovnajte si ich s čistou mzdou.
  4. Istota zamestnania tiež vo väčšine prípadov znamená, že váš príjem bude rásť (ak vôbec) maximálne o úroveň inflácie.

A ako je to v podnikaní...

Na rozdiel od zamestnania, pri podnikaní sa sami rozhodnete, koľko hodín denne a koľko dní v týždni budete pracovať. Tým nechcem povedať, že ak sa rozhodnete podnikať, vám práce ubudne, práve naopak, hlavne v začiatkoch určite pribudne. Ale pri podnikaní sami ovplyvňujete to, koľko zarobíte, sami sa rozhodujete, akú prácu budete robiť a akú nie, kedy a na akú dovolenku pôjdete. A predovšetkým, stanete sa skutočným vlastníkom vášho času. Váš čas, ktorého máme všetci rovnako, je ten najcennejší kapitál, ktorý vlastníte.

A čo vlastne podnikanie je? V Obchodnom zákonníku je definované takto: „Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.“

Takže odpoveď na otázku „Prečo začať podnikať?“ je jednoduchá: „Ak ste ochotný pracovať za neveľkú mzdu pre niekoho iného, čo tak skúsiť začať pracovať ešte o kúsok viac, ale pre seba a za peniaze, ktoré si naozaj zaslúžite?!“

S čím podnikať

Odpoveď na túto otázku často zastaví veľa ľudí hneď na začiatku a k ďalším krokom sa ani nedostanú. „Ako by som mohol podnikať, veď na to nemám žiadne peniaze (kapitál)?“

Po prvé, na to, aby ste mohli začať podnikať, nepotrebujete žiadne veľké peniaze alebo kapitál. Tých zopár eur na živnostenský list predpokladám nájde každý. A po druhé, cieľom podnikania je peniaze zarábať, nie ich míňať.

To s čím môže začať podnikať každý (teda aj vy), sú dve veci:

  1. vaše vedomosti a schopnosti
  2. váš čas

Toto je váš vstupný kapitál, ktorý určite vlastníte a ktorý má ohromnú hodnotu. To, že vlastníte čas, je isté a ak ste dnes zamestnaný, je to dôkaz toho, že máte aj vedomosti a schopnosti. Realita je však väčšinou taká, že v zamestnaní vám zaplatia len 10 % vašich schopností.

Od zamestnanca k dodávateľovi

Možným spôsobom, ako začať podnikať je, že sa zo zamestnanca stanete dodávateľom. Skúste vášmu šéfovi alebo majiteľovi firmy navrhnúť dohodu, že vás ďalej nebude zamestnávať. Stanete sa jeho dodávateľom a ďalej vám už nebude platiť mzdu za vašu prácu, ale si budete fakturovať dodávanie vašich služieb. Samozrejme, takáto dohoda musí byť obojstranne výhodná. Obe strany z nej musia mať dostatočný prospech, inak sa neuskutoční. A nech to počítate, ako chcete, touto jednoduchou zmenou sa váš príjem minimálne zdvojnásobí a váš bývalý zamestnávateľ na tom ešte ušetrí!

Staňte sa SZČO

Aby ste si mohli vaše služby fakturovať, je potrené ísť na živnostenský úrad a vybaviť si živnostenský list. Od toho dňa je z vás samostatne zárobkovo činná osoba.

Čo znamená to, že už nie ste zamestnancom, ale dodávateľom a zamestnávateľ sa stáva odberateľom? Vaša pracovná zmluva skončí a s vaším novým odberateľom uzatvoríte obchodnú zmluvu. Stávate sa obchodnými partnermi.

Zámerne nepoužívam označenie „práca na živnosť“, ako je takýto obchodný vzťah často populisticky označovaný. To, či ste murár alebo programátor, nič nemení na tom, že ste podnikateľ, že ste dodávateľom vašich služieb. Je však na vás, či ste si vedomý svojho postavenia, poznáte všetky vaše možnosti a hlavne, či sa vzdelávate v tom, ako všetky nové možnosti, ktoré teraz máte, využiť.

Ďalej si ukážeme, že táto jednoduchá zmena sa okamžite ukáže na vašom účte. Ale pozor, už nepôjde o váš osobný (súkromný) účet, ale o váš podnikateľský účet.

Poďme spolu počítať

Chcem upozorniť, že výpočty a označenia jednotlivých poj­mov určite nie sú „sofistikovaným“ výkladom predpisov a postupov účtovania, ale dostatočne poslúžia na to, aby ste sa dostali „do obrazu“.

Vezmime si príklad, že ako zamestnanec ste zarábali 1 000,00 € v hrubom (pozrite si to na výplatnej páske). Okrem hrubej mzdy váš zamestnávateľ za vás platil ešte ďalšie odvody, čo bolo k tomu ďalších asi 36 % z hrubej mzdy.

V našom príklade bola vaša mesačná cena práce na výplatnej páske:

1 000,00 € x 136 % = 1 360,00 €

Toto však nie je všetko, čo za vás zamestnávateľ platil, a preto by vaša obchodná dohoda nemala skončiť na tomto čísle. Musel vám tiež denne prispievať na stravné vo výške minimálne 55 % z ceny stravného (čo je v súčasnosti 3,60 €). Navyše, v prípade služobnej cesty je stravné vyššie, ako keď ste vo firme, závisí od počtu hodín trvania služobnej cesty a tiež od toho, či ide o zahraničnú cestu. Musel taktiež platiť benzín, ak ste išli na služobnú cestu firemným autom, resp. vám musel preplatiť cestovné náhrady, ak ste išli ako zamestnanec vlastným autom. Ďalej musel platiť účet za mobil, zabezpečovať pracovné vybavenie a nástroje, pracovný odev, ochranné pomôcky atď.

A v neposlednom rade, zamestnávateľ vám vyplácal mzdu aj za 20 dní dovolenky, kedy ste nepracovali, čo je 1 pracovný mesiac, teda 1/12 roka. A obdobne to je s práceneschopnosťou, počítajme v priemere 2 týždne za rok a v priemere ďalšie 2 týždne ste boli na školení. Aj vtedy vám išiel plat, čo je spolu ďalšia 1/12 roka.

Toto všetko bude oddnes vaša starosť. Odteraz vášho odberateľa nezaujíma, či ste na dovolenke alebo práceneschopný, ako ste na tom s termínmi a koľko toho musíte urobiť cez víkend. Žiadna ochrana zamestnanca Zákonníkom práce. Ak pre neho nebudete zaujímavý, spolupráca končí. Žiadne odstupné.

Ale tiež to znamená to, že toto všetko si od dnešného dňa budete fakturovať. Pre mesačnú fakturáciu budeme vychádzať zo mzdy za 12 mesiacov, ktorá je ale počítaná za skutočne odpracovaných 10 mesiacov, pretože oddnes už nemáte nárok na dovolenku, práceneschopnosť a firemné školenia. Ďalej počítame 11 mesiacov, počas ktorých vám bolo prispievané na stravné, pričom budeme počítať s priemerným počtom 21 pracovných dní mesačne.

Vaša minimálna mesačná fakturácia bude:

(1 360,00 € x 12) : 10 + [(3,60 € x 55 % x 21 x 11) : 12] = 1 670,12 €

A to sme ešte nezapočítali stravné na služobných cestách, benzín, mobil, prenájom priestorov, energie atď. Toto číslo je teda minimálne, od ktorého by ste mali skôr vychádzať, než sa na ňom rovno dohodnúť. To, ako sa dohodnete s vašim novým odberateľom, čo všetko si budete fakturovať, záleží už len na vašej obchodnej dohode.

Ak číslo, ktoré sme vypočítali vynásobíme 12 mesiacmi, dostaneme váš ročný obrat:

1 670,12x12 = 20 041,44

Tieto peniaze, váš ročný obrat, resp. ročný príjem, vám skutočne prídu počas jedného roka na váš účet. Z tohto príjmu budete musieť platiť všetky svoje výdaje, svoje odvody a taktiež daň z príjmu. To, koľko zaplatíte na dani a koľko bude váš mesačný zisk, si spočítame nabudúce.