Ako jednu z možných alternatív sme si uviedli, že podnikať môžete začať tak, že sa zo zamestnanca stanete dodávate-ľom a z vášho bývalého zamestnávateľa sa stane váš odberateľ. Na tomto príklade sme si spočítali, ako sa táto jednoduchá zmena prejaví na vašom príjme.

Okrem samotného matematického dôkazu o zvýšení vášho príjmu sme sa zjednodušene pozreli na podnikanie z účtovného a daňového pohľadu. Priblížili sme si pojmy, ako sú príjmy, výdaje, náklady, odvody, zisk, daň z príjmu a daň z pridanej hodnoty. Pretože, keď už začnete podnikať, tak buď budete musieť viesť účtovníctvo, alebo aspoň daňovú evidenciu (v prípade, že pre vás bude výhodnejšie uplatňovať si paušálne výdaje).

No nato, aby ste začali podnikať, nepotrebuje vedieť viesť účtovníctvo osobne a detailne poznať daňové a účtovné zákony. Účtovníkov, resp. účtovných firiem, ktoré vám budú spoľahlivo viesť vaše účtovníctvo, je na trhu dostatok a za rozumnú cenu. Ak budete napr. fakturovať raz za mesiac a budete mať len bežné prevádzkové výdaje, vedenie jednoduchého účtovníctva by vás nemalo stáť mesačne viac ako cca 10 € až 20 €, prípadne nejaký ten poplatok za vypracovanie Daňového priznania a Ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

Ale aj keď vám bude viesť účtovníctvo účtovník, je dobré ovládať aspoň základy. Nie je to nič zložité. Účtovníctvo je len zadefinovanie niekoľkých pojmov spolu s matematikou základnej školy. Ak to myslíte s podnikaním vážne, znalosti účtovníctva a daní vám v budúcnosti pomôžu napr. pri rozhodovaní alebo kontrole.

Naučte sa predávať a naučíte sa podnikať.

Teraz, keď už vieme, že podnikať sa oplatí, môžeme sa dostať k otázkam:

  • S čím podnikať?
  • Ako začať podnikať?

S čím podnikať

Pripomeňme si, čo sme si uviedli v prvom článku. Za predpokladu, že ste práve nezdedili balík peňazí, ani ste nevyhrali v lotérii a váš osobný alebo rodinný cash-flow sa dá vyjadriť slovne „od výplaty do výplaty“, tak to, s čím môže začať podnikať, sú tieto dve veci:

  1. vaše vedomosti a schopnosti
  2. váš čas

Jednu schopnosť, verím, že máme všetci. Je to schopnosť myslieť a vzdelávať sa. Táto schopnosť stojí nad všetkými ostatnými. Je to preto, že všetci máme možnosť myslením, vzdelávaním sa a následnou praxou získať ďalšie a ďalšie schopnosti a vedomosti. Na túto svoju schopnosť dnes veľa ľudí („homo sapiens“ – človek mysliaci) úplne zabúda alebo na ňu (podľa nich) „nemá čas“.

V mysli ľudí je podvedome zakorenené, že vzdelávanie sa končí opustením školy (je jedno či strednej alebo vysokej) a že tým, čo človek vyštudoval alebo čím sa vyučil, sa musí živiť celý život. Okrem iných, aj tieto dva omyly, sú často jednou z hlavných príčin, prečo sa úspech v živote nekoná.

Druhou našou devízou je náš čas. Rovnako ako schopnosť myslieť a vzdelávať sa, aj čas máme všetci. A času máme všetci rovnako. Ak to máme vyčísliť, je to presne 1 život, ktorý trvá niekoľko desiatok rokov.

Spočítajme si, koľko máte práve teraz času na svoje podnikanie a to aj v prípade, že ste ešte zamestnaný. Ak si ako príklad zoberieme, že v priemere iba 1 hodinu denne z vášho života „využijete“ napríklad na sledovanie tak „potrebnej veci“, akou sú televízne správy, tak za rok je to 365 hodín, keďže správy sú aj na Vianoce.

Ak budeme rátať s 8 hodinovým pracovným dňom, tak nám vychádza:

365 hodín / 8 hodín pracovného dňa = 45,625 pracovných dní

Takže, za predpokladu, že 1 mesiac má 22 pracovných dní, nám vychádza, že v priemere viac ako 2 pracovné mesiace v roku využijete sledovaním televíznych novín.

V takýchto výpočtoch by sme mohli pokračovať ďalej, čo ale nebudeme. Dohodnime sa na tom, že ak skutočne chcete niečo vo svojom živote zmeniť, času máte dostatok.

Ako začať podnikať

Jedným so spôsobov ako začať podnikať, je práve príklad, ktorý sme si uviedli a popísali v predchádzajúcich článkoch. Ale to, že sa zo zamestnanca stanete dodávateľom, by pre vás nemalo byť konečnou stanicou, ale len odrazovým mostíkom pre vaše budúce podnikanie.

Váš vyšší príjem, ktorý ste dosiahli tým, že ste sa stali SZČO, pre vás môže znamenať dovolenku, novú sedačku do obývačky (to je taká slovenská klasika), plávajúcu podlahu alebo... alebo to pre vás môže byť váš vstupný kapitál, pre vaše ďalšie podnikanie.

Nemusíte skončiť tak, že budete mať iba jedného odberateľa
– vášho bývalého zamestnávateľa. Od dnes môžete svoje služby dodávať nielen jemu, odberateľov predsa môžete mať ľubovoľný počet. A máte plné právo si vyberať. A takisto môžete zamestnávať zamestnancov. Schopnosti a vedomosti, ktoré máte, môžete naučiť niekoho iného a čas, ktorý tak získate, môžete využiť na to, aby ste mohli najskôr premýšľať nad tým, ako svoje podnikanie rozvíjať a následne to aj uskutočňovať.

Predpokladajme, že nie každému sa podarí dohodnúť sa so svojím zamestnávateľom na dodávateľskom vzťahu a v prípade niektorých zamestnaní to ani nie je možné. Neznamená to však, že v takomto prípade nemôžete začať podnikať. Vaše vedomosti a schopnosti stále máte. Máte možnosť ich donekonečna rozvíjať. A ako sme si spočítali, máte aj čas, i keď ste ešte zamestnaný.

Ako predať vedomosti a schopnosti

Dostávame sa teda k otázke: „Ako vaše vedomosti a schopnosti zmeniť na peniaze?“. Jednoducho, musíte ich vedieť predať.

Pre úspech vo vašom podnikaní potrebujte vedieť predať produkt, ktorý ste vyrobili, potrebujte vedieť predať služby, ktoré poskytujete, potrebujete vedieť predať svoje schopnosti, svoj talent, svoje presvedčenie, svoje myšlienky, svoje nápady.

Predávanie sa neštuduje na žiadnej škole, ale našťastie, predávanie sa dá naučiť. Dá sa naučiť praxou a získavaním skúseností.

Ak ste už v súčasnosti SZČO a vo svojej firme ste súčasne majiteľom, riaditeľom, vrátnikom, robotníkom aj upratovačkou, tak ste určite aj predajcom a ostáva vám iba jediné, aby ste sa naučili predávať. Ak sa predávať nenaučíte, nebudete majiteľom firmy, ani riaditeľom, budete len „zamestnancom na živnosť“.

V prípade, že sa zo zamestnanca stanete dodávateľom, bude uzatvorenie obchodnej dohody vaším prvým veľkým obchodom, v ktorom budete predávať seba a svoje schopnosti. Pre istotu si zopakujme – vaša obchodná dohoda by mala zahŕňať sumu ceny práce, v ktorej sú zahrnuté odvody za zamestnanca, odvody za zamestnávateľa a daň z príjmu zamestnanca, sumu preplácaného stravného, platenej dovolenky a práceneschopnosti a v prípade služobných ciest aj sumu preplácaných cestovných náhrad. Suma, ktorá vám vyjde, je tá, od ktorej by ste mali skôr vychádzať, než sa na nej rovno dohodnúť. Ak sa vám teda nepodarí predať svoje schopnosti minimálne sa týchto podmienok, je ten správny čas, aby ste sa predávať naučili.

Ako začať podnikať bez rizika

Jedným so spôsobov ako začať podnikať bez rizika a pritom sa naučiť predávať, je spolupráca s niektorou spoločností, ktoré majú svoju predajnú sieť a ponúkajú možnosť spolupráce prostredníctvom agentskej zmluvy, resp. zmluvy o obchodnom zastúpení alebo sprostredkovaní obchodu.

Či už budete predávať kozmetiku, spotrebný tovar, výživové doplnky, poistenie alebo iný tovar, všetky tieto spoločnosti vám ponúknu niekoľko výhod:

  • nepotrebujete vstupný kapitál
  • podnikanie bez rizika
  • môžete začať ihneď
  • môžete začať bez skúseností v predaji
  • dostanete bezplatne školenia týkajúce sa produktov aj predaja
  • provízne pásma závislé od obratov a historického obratu
  • možnosť budovať predajnú sieť a dostávať rozdielovú províziu
  • nemusíte tovar nakupovať a následne tovar predávať
  • budete v osobnom kontakte s úspešnými ľuďmi
  • môžete začať podnikať popri zamestnaní
  • získate sebavedomie a nadhľad
  • získate skúsenosti v obchodnej komunikácii

K začatiu tohto typu podnikania by sa dala napísať celá kniha, takže len niekoľko odporúčaní. Najskôr si vyberte produkt, potom firmu. Veľa obchodníkov hovorí, že v biznise je jedno, čo predávate. A dobrému a skúsenému predajcovi je to naozaj jedno, mal by dokázať predať čokoľvek. Ak však iba začínate, záleží aj na produkte. Pretože úspešný v predaji budete len vtedy, keď budete veriť tomu, čo predávate. Ak máte napr. bytostný odpor k slovu poistenie, predaj poistenia asi nebude vašou doménou. Keď si vyberiete produkt, môžete si vybrať aj spoločnosť. Dbajte pritom nielen na výhodnosť provízneho systému, čo by ale pre vás malo byť dôležité, ale zistite si čo najviac aj ďalších informácií, ako sú tradícia, referencie, portfólio produktov, medzinárodné skúsenosti. Všetko ostatné sa dozviete na školení.

Podnikanie je jednou z možností ako zmeniť svoj život, a to nielen po stránke finančnej. Či vám vaše podnikanie prinesie to, čo od neho očakávate, závisí predovšetkým na vás. Nech sa už rozhodnete pre zmenu zamestnania na dodávateľský vzťah, pre výrobu niečoho, pre predaj poistenia alebo vrazíte svoje rodinné úspory do večierky, ktorú si otvoríte v garáži paneláku, v ktorom bývate, dôležité je, aby ste začali a uskutočnili tak krok za krokom zmenu vo svojom živote. Nie vždy to bude ľahké, ale ak už začnete, je dôležité, aby ste vydržali. Prajem vám veľa úspechov.