Garážová brána je neoddeliteľnou súčasťou domu. Veľmi často býva dominantným prvkom na dome, preto je dôležité pri výbere brány klásť dôraz na jej celkový dizajn.

Jedným z prvých krokov pred kúpou garážovej brány je výber ty­pu. Spoločnosť Pemat vie po­núknuť výber 4 typov brán:

  • Sekčná brána – sa vysúva po koľajniciach pod strop
  • Zásuvná brána – sa zasúva popri bočnej stene zvnútra garáže do strany
  • Krídlová brána – dvojkrídlová brána, krídla otvárané pomocou kľučky alebo motora
  • Rolovacia brána – navíja sa na hriadeľ nad otvor garáže

Druhým krokom pri výbere brány je jej farebný odtieň. Dnes je možnosť výberu veľkého množstva laminácií aj imitácií dreva. Laminácia má výhodu bezúdržbovosti povrchu brány a farebnej stálosti odtieňa. V prípade záujmu o farbu podľa vzorkovníka RAL sa dávajú sekcie brány striekať do lakovne.

Z vnútornej strany je brána biela, keďže steny garáže sú spravidla biele. Pre náročných zákazníkov je možnosť výroby sekcie brán z masívu. Ďalším krokom pri výbere brány je jej dizajn. Dnes je na trhu viac možností vzhľadu vonkajšej strany brány. Najčastejšie používané sú v tomto prevedení:

  • Kazetový motív – vždy bol a bude atraktívny pre celkový vzhľad vašej garážovej brány
  • Pruhovaný motív – atraktívny s rovnomerným rozdelením pruhov na bráne
  • Stredový pruh – dotvára dizajn moderného domu dnešnej architektúry
  • Hladký dizajn – je určený pre ľudí, ktorí chcú vyniknúť štýlovým dizajnom modernej brány
  • Mikrodrážka – vytvára moderný dizajn dnešnej doby v striebornej, antracitovej a bielej farbe

Ďalším z doplnkov dizajnu brány sú presvetľovacie okienka. Je to spôsob, ako presvetliť vnútro garáže a zároveň prikrášliť dizajn brány. Na výber je niekoľko druhov okienok pre lepšie prispôsobenie k štýlu domu. Ďalším krokom po výbere farebného odtieňa a dizajnu je izolácia panelov brány. Pri dnešných nízkoenergetických stavbách sa kladie dôraz na kvalitnú izoláciu brány. Dnes je na trhu možnosť izolácie od 20 mm – 42 mm. Izoláciu panelu tvorí polyuretán. Po obvode je brána izolovaná gumeným tesnením.

Výber dodávateľa garážovej brány

Keď už máte vybratý farebný odtieň, dizajn a izoláciu brány, je dôležité si vybrať správneho dodávateľa brány, ktorý vám ju dodá a namontuje. Pri výbere dodávateľa sú dôležité faktory, ktoré vám zaručia kvalitnú dodávku brány a tovaru v presnom prevedení podľa výberu, v dohodnutom čase a termíne a, samozrejme, kvalitný záručný a pozáručný servis. Skôr ako si bránu objednáte u konkrétneho dodávateľa, je dôležité sa presvedčiť, či tento dodávateľ má sídlo spoločnosti, či má oprávnenie na montáž garážových brán, či má zaškolených a odborne spôsobilých zamestnancov a či spĺňa BOZP pre bezpečnosť pracovníkov, ktorí používajú správne náradie na montáž garážových brán a prípadne či vlastní certifikát kvality ISO 9001:2008, čo svedčí o kvalitnom výrobnom procese.

,,Je dôležité mať dodaný
kvalitný tovar a odborne
prevedenú montáž."

Kvalitný tovar a odborne prevedená montáž

Neodporúčame zakupovať bránu bez montáže, pretože odborné nastavenie brány je dôležité pre jej dlhodobú životnosť. Neodborne namontovaná a nastavená brána má za následok krátku životnosť komponentov, neustále sa prejavujúce chyby pri ovládaní a mnoho ďalších problémov, ktoré vám nestoja za ušetrené peniaze za montáž brány. Dôležitým krokom pri rozhodovaní, akého zvoliť dodávateľa, je aj to, či má vo vašom regióne zastúpenie, kde ho v prípade záručného alebo pozáručného servisu máte poruke. Ďalším veľmi dôležitým krokom je záruka na garážovú bránu poskytnutá od dodávateľa. Každý dodávateľ má právo určiť dĺžku záručnej doby. Najkratšia záručná doba na garážovú bránu je podľa zákona 2 roky, čo je aj bežné v praxi. Pri dlhšej záruke ide spolu so zárukou aj cena – čím je záruka dlhšia, tým je cena za bránu vyššia. Posledným krokom je výber rôznych potrebných doplnkov, ako sú napríklad:

  • Núdzový otvárač – pre prípad potreby núdzového otvorenia brány, ak do garáže nie je okrem brány iný vchod
  • Personálne dvere do brány – praktický prechod cez bránu bez nutnosti otvárania celej brány

Na brány je aj mnoho iných doplnkov, na ktoré je dôležité sa dodávateľa opýtať, aby vaša brána spĺňala maximálny komfort. Úplne posledným, avšak veľmi dôležitým faktorom je cena za garážovú bránu. Všetci vieme, že najlacnejší tovar nie je ten najlepší. Odporúča sa vytipovať si určitý počet dodávateľov a u týchto si nechať vypracovať cenovú ponuku. Pri porovnávaní ponúk nie je najlacnejšia tá, ktorá je za najmenej peňazí. Treba si v ponukách porovnať typ, farbu, ovládanie, doplnky, izoláciu a zvážiť aj záručnú dobu so servisom. Prajeme vám to správne rozhodnutie a príjemne strávené chvíle pri dobrom výbere vašej novej garážovej brány.

Autor: Peter Pakši

 

PEMAT Slovakia s.r.o.

Asistent predaja
Zákaznícky email: ap@pematbrany.sk
Zákaznícka linka: 0905 522 159

Asistent servisu
Servisný email: servis@pematbrany.sk
Servisná linka: 0918 668 932

www.pematbrany.sk