Po otvorení prvej pobočky v Prešove sa realitná kancelária ARCHEUS stala za 6 mesiacov lídrom v Prešovskom kraji v realitách. Dnes má 10 franchisových pobočiek po celom Slovensku.

Aký je momentálne trend s realitami na Slovensku?

Momentálne je trend predávajúceho. Na Slovensku je v tomto čase dosť značný záujem o kúpu nehnuteľností – predovšetkým bytov. V prospech ľudí hrajú aj historicky najnižšie úrokové sadzby, ktoré ponúkajú finančné domy. Slováci si obľúbili aj kúpy nehnuteľností na ďalšie prenajímanie ako investičný nástroj.

Preferujú mladí Slováci v súčasnosti kúpu vlastnej nehnuteľnosti alebo dávajú radšej prednosť bývaniu v prenájme?

Závisí od regiónu, ale môžem konštatovať, že napríklad tí, ktorí sa pracovne „chytili“ už počas vysokých škôl a následne po nich, majú v tom jasno. Ich preferenciou je vlastné bývanie.

Je kúpa bytu cez realitnú kanceláriu lacnejšia?

Vzhľadom na fakt, že vieme, ako funguje trh, vie skúsená realitná kancelária klientovi neraz vyjednať lepšiu cenu. Ďalším aspektom je právne ošetrená kúpa nehnuteľnosti, zabezpečenie financovania kupujúcemu a zastreší celý proces predaja až po odovzdanie nehnuteľnosti.

Čo Vás viedlo k založeniu siete realitných kancelárií ARCHEUS?

Mojou poslednou pracovnou pozíciou bol post regionálneho riaditeľa pre hypotekárne centrá v komerčnej banke v Prešovskom kraji a v rámci tejto pozície som mal na starosti aj partnerov, medzi ktorých patrili realitné kancelárie. Bolo to pred desiatimi rokmi a vtedy som si uvedomil, aký potenciál v realitách je. V Prešove bolo vtedy len niekoľko realitiek a ja som skúsenosti s obchodom či manažovaním ľudí mal. Čísel som mal už vyše hlavy, a tak sme si s manželkou povedali, že to skúsime s vlastnou realitkou.

Prečo názov ARCHEUS?

Raz o tom možno napíšem knihu! (smiech) Išlo o taký americký sen, začínali sme v prenajatej garsónke a názov sme vymýšľali v začiatkoch v jeden večer. Názov podľa nášho spoločného uváženia mal spĺňať tri atribúty – začínať mal písmenom „a“, mal by obsahovať písmeno „r“ a názov by mal mať aj význam. ARCHEUS znamená životná sila. Za cieľ sme si od začiatku kládli, aby klienti a spolupracovníci cítili pozitívnu energiu z našej práce.

Aká je filozofia spoločnosti?

Našou filozofiou je mať vo firme ľudí na plný úväzok, vyškoliť ich a odvádzať kvalitnú prácu smerom k našim klientom. Od marca 2016 sú všetci naši makléri držiteľmi novej licencie NARKS (Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska). Chceme, aby sme mali výborný tím a bola za nami vždy kvalita.

Čo všetko je v portfóliu ARCHEUS-u?

Zameriavame sa na rezidenčný trh – prevažne byty, domy, pozemky. Spustili sme však kampaň „Všetko pod jednou strechou“ – od odfotografovania nehnuteľnosti cez dokumentáciu, marketing, máme vlastných hypotekárnych špecialistov či právnickú kanceláriu. Klientovi zabezpečíme všetko až do odovzdania nehnuteľnosti.

Ako dlho sa buduje dôvera voči klientom v odvetví, ako sú reality?

(Povzdych) Stále! (smiech) Konkurencia bola pred niekoľkými rokmi iná, teraz je situácia náročnejšia, a tak je dôvera zásadná.

V rámci firmy ponúkate aj možnosť franchisingu...

Áno, keď som začínal ja, nemal som sa s kým veľmi poradiť, na čo si dať pozor a pri čom ušetrím napríklad peniaze a čas. My ponúkame franchise za pomerne zaujímavú sumu s tým, že budúci franchisista získa od nás veľkú podporu, značku, ktorá je na trhu 10 rokov, naše know-how a môže začať hneď fungovať.

V čom sú prednosti ARCHEUS-u oproti konkurencii?

Sme slovenský franchise, strážime si našu povesť a tiež nepotrebujeme v portfóliu tisíce nehnuteľností v ponuke. Reality sú lokálny biznis. Ako som už spomínal, prioritou je kvalitne odvedená práca.

Aké ciele si dávate do najbližšej budúcnosti?

Našou ambíciou je mať pobočku v každom krajskom meste, no nesnažíme sa to dosiahnuť dobyvateľským spôsobom. Pobočky otvárame tam, kde nájdeme seriózneho partnera.

Ako sa začala cesta ARCHEUS-u:

  • ARCHEUS založil Ing. Rastislav Štalmach spolu so svojou manželkou Monikou vo februári roku 2006. Poslednou pracovnou pozíciou Rastislava Štalmacha bola pozícia riaditeľa hypotekárneho centra vo VÚB banke a hodnotí ju ako výbornú skúsenosť. Náplňou jeho práce bola spolupráca s realitnými kanceláriami v celom Prešovskom kraji. Na poradách v banke sa stretával s kolegami z celého Slovenska a uvedomil si veľký potenciál regiónu. Takto nadobudol dokonalý prehľad o realitnom trhu a rozhodol sa využiť skúsenosti a potenciál realitného trhu. Je členom predsedníctva NARKS od roku 2011.
  • Po 6. mesiacoch od založenia sa spoločnosť stala lídrom v regióne v počte ponúkaných nehnuteľností a počtom profesionálnych realitných maklérov. Túto pozíciu si udržiava dodnes. O dva roky od založenia sa ARCHEUS stal riadnym členom NARKS (Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska).
  • Členstvom v NARKS a CEPI-CEI (Conseil européen des Professions immobilières) sa ARCHEUS dobrovoľne zaviazal dodržiavať Etický kódex asociácií realitných kancelárií.
  • Zároveň je spoločnosť členom SFA (Slovenská franchisingová asociácia), ktorá je zároveň aj členom EFF (European Franchise Federation).


Archív R.Š.